Válságos állapotban egy újinfluenzás kismama

2009.12.03. 15:37 Módosítva: 2009.12.04. 10:09
Nem javul a H1N1-gyel kezelt betegek állapota, Szegeden például már öt hete lélegeztetőgép tart életben egy negyvenéves nőt.

Újabb két beteg halt meg a H1N1 vírusfertőzés nyomán fellépő szövödmények miatt, értesült a TV2. A Tények információi szerint mindkét áldozatot a budapesti Szent László kórházban kezelték, halálukat azonban hivatalosan még nem jelentették be. Egyikük egy 40 éves túlsúlyos férfi volt, a másik egy 60 éves szívelégtelenségben szenvedő beteg. Ő egy hete halt meg, a fiatalabbik tegnap.

Válságosra fordult annak a H1N1 vírussal fertőzött 26 éves kismamának az állapota, akit már tíz napja tartanak lélegeztetőgépen a fővárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás klinikáján - mondta Gál János, a klinika igazgatója.

A szerdán ugyanide bekerült, valószínűleg szintén újinfluenzával fertőzött 21 éves kismama állapota is életveszélyes. Kislánya, akit azonnal császárral világra segítettek, jól van. Kezelőorvosa, Pataki Margit  elmondta: a 2200 grammos csecsemő az első tesztek alapján nem kapta el a H1N1 vírust az édesanyjától.

További két kismama van súlyos, életveszélyes állapotban az országban, közülük a Szegeden már öt hete lélegeztetőgépre szoruló 40 éves terhes asszony tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy őt is egy olyan oxigenizátorra kapcsoltak öt napja, mint amilyet korábban a Semmelweis Egyetemen is alkalmaztak - mondta Rudas László, a szegedi egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének professzora.

Az ECMO eljárásnak az a lényege, hogy kivezetik a vért a kismamából, oxigénnel dúsítják, majd visszavezetik a szervezetbe, tehát a tüdőt kihagyva lélegeztetik - magyarázta.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolt kismama is súlyos, életveszélyes állapotban van. Gartner Béla, az intenzív osztály vezetője elmondta: a H1N1-gyel fertőzött 21 éves terhes fiatalasszonyt továbbra is lélegeztetőgépen tartják és altatni kell. A magzat azonban jól van.

A nőt szombaton megfázásos tünetekkel és tüdőgyulladással vitték kórházba. Állapota vasárnap vált kritikussá, azóta altatják és mesterségesen lélegeztetik az első kisbabáját váró asszonyt. A nő szervezetében a H1N1 szövődményeként alakult ki a tüdőgyulladás.

A delmagyar.hu arról számolt be csütörtökön, hogy a szegedi gyermekklinikán öt gyermeket, köztük két csecsemőt kezelnek H1N1-fertőzés miatt.