A Fidesz is megkezdte a plakátkampányt

2009.12.04. 16:57
A Fidesz válaszcsapásával már javában tart a jövő évi országgyűlési választások harca. Izgatottan várjuk, hogy milyen új színt hoz a pártok összecsapása az utcai hirdetőhelyek unalmas reklámdömpingjébe.

Alig egy hónapja, hogy belekezdett az MSZP a jövő évi költségvetés pozitívumait ecsetelő sikerpropagandába, a Fidesz pár hetes késéssel adott választ az utcákon megjelent szocialista óriásplakátokra.

Mint azt megírtuk, az MSZP november közepétől óriásplakátokon, sajtóhirdetésekben, és háztartásokba eljuttatott brosúrákban népszerűsíti a kormány intézkedéseit. Eddig két költségvetési lépést bemutató óriásplakát jelent meg az utcákon, az egyik a távhő áfájának csökkentését, a másik a jövedelemadó csökkentését reklámozza. Mindkettőn ugyanaz a szlogen olvasható, ami a párt késő őszi politikai kampányának jelszava: "MSZP - TESSZÜK, AMIT TENNI KELL"

A Fidesz - hűen a korábbi választási kampányok hagyományaihoz (emlékeznek még Fata Jánosnéra, vagy a Magyar Vizslára?) - nem sokkal később elkészítette, és utcára dobta a szocialista üzenetre adott válaszát. A mostanság látható óriásplakátok szín és formavilága az MSZP-s hirdetésekét utánozza, messziről a felületes szemlélő akár össze is tévesztheti a szocialista verzióval.

A Fidesz ellenplakátja

A Szíjjártó Péter tömör sajtóközleményeit idéző üzenet az MSZP szlogenjét forgatja ki: TEGYÉTEK, AMIT TENNI KELL! A plakát jobb oldalán az ennek megfelelő torgyánjózsefi üzenet: Mondjatok le!

A plakát bal oldalán a baloldal emblematikus, itt démoniként megjelentetett figuráit gyűjtötte egy csokorba a fideszes photoshopművész. A csoport élén energikus léptekkel Bajnai Gordon lép a néző felé, mögötte balra a bilincsbe vert Hunvald György mosolyog visszafogottan, leghátul Hagyó Miklós áll hipnotikus tekintettel. Bajnai bal vállánál Gyurcsány Ferenc áll, lezseren zsebre dugott kézzel, míg a volt kormányfő mögül Zuschlag János kandikál ki vezetőszáron.

A plakát tulajdonképp a Fidesz ellenkampányát reklámozza: a jövő évi költségvetést egyszerűen Bajnai-csomagnak nevező ellenzéki párt saját weboldalára kívánja becsábítani a járókelőket. Az oldal maga nem más, mint egy kis digitális brosúra, amiből kiderül, hogy jogunk van megtudni, hová tűnik a pénz, és mit vesz el tőlünk a Bajnai-kormány.