Szili nem lesz rajta az MSZP országos listáján

2009.12.04. 12:28 Módosítva: 2009.12.04. 21:35
A szocialista párt elnöksége összeállította a választási lista tervét, az első öt hely egyikét Gyurcsány Ferencnek szánják, Szili Katalin saját kérésére nem lesz rajta a listán. A választmány szombaton dönt.

Szili Katalin a saját kérésére nem lesz rajta az MSZP országos listáján. Az Index információi szerint kisebb vetélkedés alakult ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Szili között, hogy melyikük kerül előrébb a listán. Végül Gyurcsány előrébb kerülhetett, ez állhat Szili döntésének hátterében.

Az MTI információi szerint a lista ötödik helyére javasolt volt házelnök azért is utasította vissza a lehetőséget, mert szerinte az országos lista nem tükrözi a párt megújulását, és nem előremutató. Azt javasolta a párt országos választási bizottságának, hogy a lista elejére inkább a Mesterházy Attilához hasonlóan fiatal politikusokat tegyék, így kapta meg a volt házelnök helyét Botka László Csongrád megyei elnök.

Az Index más forrásból arról értesült, hogy Vitányi Iván befutó helye is felbosszanthatta Szilit. Az idős Vitányi a napokban még nem volt a lista elején. Szili azóta táplál ellenérzéseket a képviselő ellen, mióta a nyári kongresszuson beszédével megakadályozta, hogy a testület kritikai hangot üssön meg Gyurcsány Ferenc kormányzati tevékenységét illetően.

Az MSZP különböző vezető testületei reggel óta üléseztek. Az országos elnökség javaslata az volt, hogy az országos lista első öt helyén Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő és Szili Katalin legyen.

Szili továbbra is vezeti az MSZP Baranya megyei listáját, és részt vesz a kampányban, mozgalmával is segíti az MSZP-t, erősítették meg a volt házelnök közvetlen környezetéből.

Az MTI szerint az első húszban van még Kiss Péter alelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Puch László pártigazgató, Simon Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke, Juhász Ferenc, Vadai Ágnes, Veres János és Bárándy Gergely elnökségi tagok valamint huszadikként Szűcs Erika választmányi elnökhelyettes.

Úgy tudjuk, befutóesélyes helyet kapott a volt titkosszolgáti miniszter, Szilvásy György is.

A lista az MSZP választmányának szombati ülése elé kerül, ahol az első húsz helyről egy szavazással is dönthet a testület.

Lendvai Ildikó pártelnök délelőtt azt mondta: a lista elejét illetően kizárólag egyetlen sorszámnak van szimbolikus üzenete, az első számú helynek, amely Mesterházy Attiláé. Ez azt fejezi ki, hogy a párt minden meghatározó személyisége, tagozata és platformja egy emberként áll be a jelölt mögé.

Lendvai azt kérte a szocialistáktól, mindenki tartózkodjon a számmisztikától és ne tulajdonítson jelentőséget annak, hogy Mesterházyt követően ki hányadik helyen van a listán. Véleménye szerint jelentősége - a választók felé megfogalmazott üzenete  - annak van, hogy ki van benne az első húszban, az elnökség ezért azt javasolja a választmánynak, hogy erről egy tömbben szavazzanak.

Az alapszabályból következően ugyanis a lista első tíz helye lényegében automatikusan feltöltődik, és a párt meghatározó politikusai közül emiatt többen is a második tíz helyre kerülhetnek.

A lista tervezetében - amelyet Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter alelnök készített - nem szerepelt az első ötben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, akit végül mégis előrébb soroltak.