Halva született az új influenzás kismama csecsemője

2009.12.04. 07:41

Halva született a gyermeke a szegedi klinika intenzív osztályán kezelt kismamának, közölte péntek reggel az MTV Híradó. A nő életveszélyes állapotban fekszik a klinika intenzív osztályán.

Rudas László, a szegedi egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének professzora korábban azt mondta, a már öt hete lélegeztetőgépre szoruló 40 éves terhes asszony tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy néhány napja oxigenizátorra kapcsolták. Az eljárás lényege, hogy kivezetik a vért a kismamából, oxigénnel dúsítják, majd visszavezetik a szervezetbe, tehát a tüdőt kihagyva lélegeztetik.

Kismamák veszélyben

Csütörtökön válságosra fordult annak a H1N1 vírussal fertőzött 26 éves kismamának az állapota, akit már tíz napja tartanak lélegeztetőgépen a fővárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás klinikáján. A szerdán ugyanide bekerült, valószínűleg szintén újinfluenzával fertőzött 21 éves kismama állapota is életveszélyes. Kislánya, akit azonnal császárral világra segítettek, jól van. A 2200 grammos csecsemő az első tesztek alapján nem kapta el a H1N1 vírust az édesanyjától.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolt kismama is súlyos, életveszélyes állapotban van. A H1N1-gyel fertőzött 21 éves terhes fiatalasszonyt továbbra is lélegeztetőgépen tartják és altatni kell. A magzat azonban jól van.

Soron kívül oltanak Szabolcsban

Oltópontokat hoztak létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kismamáknak a térség minden nőgyógyászati járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményében, ahol a várandós nők ingyenesen megkaphatják az új típusú influenza elleni védőoltást, írja pénteki számában a Kelet-Magyarország.

A H1N1 vírus elleni oltást munkaidőben kérhetik a kismamák, akik a második legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a terhesség speciális immunológiai állapota következtében, mondta a lapnak Pap Károly, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.

A kismamákat különösen a terhesség harmadik harmadában fenyegeti az új vírus, átoltottságuk Szabolcsban is igen alacsony mértékű, a 10 százalékot sem éri el. Az oltópontok létrehozásával ezen szeretnének változtatni a megye nőgyógyászai, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kirendeltségének szakemberei.