Elbuktak a Gyurcsány letolásáért harcolók

2009.12.05. 15:19
Nem sikerült a próbálkozás, hogy Gyurcsány Ferenc rosszabb helyet kapjon az MSZP országos listáján, Hiller István se ment bele, pedig ő lett volna a csere nyertese. A szocialisták szombati választmányi ülésén vita zajlott még Baja Ferenc, Szili Katalin, Tüttő Kata, illetve a fiatalok sorsáról. Az első 20 helyről megvan a döntés.

Eldőlt az MSZP országos listájának első 20 helye, végleges az a javaslat, amelyet a választmány és az elnökség közösen terjeszt a jövő heti kongresszus elé. A választmány szombati zárt ülése szavazott az országos lista első 20 helyéről.

Eszerint a listán szereplő első 20 politikus sorrendben a következő: Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Botka László, Csongrád megyei elnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Kiss Péter alelnök, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Puch László pártigazgató, Juhász Ferenc, Veres János, Vadai Ágnes, Varga László, Bárándy Gergely elnökségi tagok, Szűcs Erika választmányi helyettes és Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

A zárt ülésen felvetődött, hogy Szili Katalin mégis kerüljön fel az országos listára, akár a tervezett posztjánál előrébb Gyurcsány Ferenc helyére, de az erre vonatkozó javaslatnak csak négy támogatója volt a teremben. A volt házelnök még a felvetés előtt távozott a választmányi ülésről, és korábban elmondott beszédében megerősítette pénteki döntését, miszerint nem kíván szerepelni az MSZP országos listáján, mivel az nem tükrözi a megújulást és a változást. Így végül ténylegesen is bekerült a helyére Botka László, Csongrád megyei elnök.

Géczi József azt indítványozta, hogy Gyurcsányt úgy tolják hátrébb a listán, hogy Hiller István helyét foglalja el, Hiller viszont nem bent bele. Úgy tudjuk, nem akart belemenni egy Gyurcsánnyal szembeni csatározásba.

Külön tétel volt Baja Ferenc pozíciójának javítása. A szocialista platform vezetőjének többek előkelőbb helyet szerettek volna, de a javaslat nem ment át. A budapestiek Tüttő Katáért próbáltak mindent megmozgatni, ők sem jártak sikerrel. Hagyó Miklós neve még a fővárosiak körében sem merült fel.

Konfliktust okozott, hogy a fiatalokat tömörítő és Puch Lászlónál kegyvesztetté vált vezetésű Societas képviselői nem kaptak jó helyeket a listán. Ők biodíszlet feliratú és szórólapokkal próbálták felhívni magukra a figyelmet.

Vita lehet Szilvásy György volt titokminiszter listán elfoglalt 75. helyéről, ami az MSZP számításai szerint az utolsó befutóesélyes hely a listán. A kalkulációk szerint a volt kancelláriaminiszter akkor szerezhetne mandátumot, ha az országos listán előtte szereplők közül a megyei listákon mindenhol 1-2 képviselői helyet szerezne az MSZP. Egyéniben szerzett mandátumokra is építenek, nem tartják teljesen reménytelennek, hogy a jelöltek helyben kivívott népszerűségével országosan több helyen is sikerül legyőzni a párt iránti választói ellenszenvet.

A helyezkedés a listás helyekért már korábban megkezdődött, a terepet megpróbálták előkészíteni sokan lobbiztak, emailekkel bombázták a választmányi tagokat, Török Zsolt és Kárpáti Zsuzsa érdekében például óriási erők mozdultak meg.

A lista tervezete alapján a nem befutó helyeken szerepel több olyan politikus is, aki évek óta szocialista parlamenti képviselő. Közéjük tartozik például Keleti György, Schvarcz Tibor, Géczi József , Jánosi György, Gy. Németh Erzsébet. Vannak olyanok is, akik eleve azért kerültek ennyire hátra, mert a következő parlamenti ciklusban már nem akarnak politizálni.

Az MSZP listáján rajta van a jelképes, 105. helyen Szigetvári Viktor, a miniszterelnök kabinetfőnöke is, aki az MSZP választási kampányát irányítja majd.