Az Omninvest vállalja a felelősséget

2009.12.05. 14:25 Módosítva: 2009.12.05. 14:25

Az oltóanyag hibája miatt esetlegesen jelentkező mellékhatásokért a gyártót terheli a felelősség, a kártérítésre pedig a cég saját tőkéje és felelősségbiztosítása jelenti a garanciát, nyilatkozta a Független Hírügynökségnek az Omninvest kft. ügyvezetője.

Zimonyi Ferenc a Napi Gazdaság cikkére reagált, amelyben arról írnak, hogy az új influenza elleni magyar vakcina gyártója mögött egy állítólagos offshore cég áll, ezért problémás lehet az esetleges kártérítésekkel kapcsolatos eljárás, ha kiderülne, hogy mégis van súlyos mellékhatása az oltóanyagnak.

Az Omninvest ügyvezetője hangsúlyozta: egy Magyarországon, a magyar cégjog szerint bejegyzett cégről van szó. A kártérítésre pedig garanciát jelent, hogy az Omninvest kft-nek, mint minden gyógyszergyártónak van felelősségbiztosítása. Zimonyi Ferenc hozzátette: további garanciát jelent a cég saját tőkéje is, ami a 2008. évi nyilvános mérlegadatok szerint 1 milliárd 440 millió forint.

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy hosszú engedélyeztetési folyamat után kiderüljön egy oltóanyagról, hogy olyan súlyos mellékhatásai vannak, amelyek maradandó károsodást okozhatnak.

Újinfluenzás kismamákat kezelnek Fejér megyében

Két kismamát kezelnek új influenzára jellemző tünetekkel a Fejér Megyei Szent György Kórház infektológiai osztályán. Intenzív ellátásra nem szorulnak, a körülményekhez képest jól vannak.

A hétvégén is kampányolnak a védőoltás mellett Székesfehérváron, ahol az ÁNTSZ kezdeményezésére áruházakban, hangos bemondón hívják fel az emberek figyelmét a H1N1 elleni védőoltás beadatására. Várhatóan a jövő héten már a buszpályaudvaron és a vasútállomáson is elhangoznak majd a felhívások. Székesfehérváron két oltópont működik, az ÁNTSZ-nél lévő, nemzetközi oltóhely hét végén is nyitva tart.

Az ÁNTSZ munkatársai a történelmi egyházakat is megkeresték, de ott már korábban megtették a betegség terjedéséhez szükséges óvintézkedéseket. Szentáldozáskor nem kézbe, hanem szájba adják az ostyát, a hívőket pedig arra kérték, hogy egymás üdvözlésénél ne kezet fogjanak, hanem hajoljanak meg egymás előtt.

A városban eddig hét oktatási és nevelési intézményt zártak be. A Fejér Megyei Szent György Kórházban látogatási tilalom van.