Elítéltek hét SZDSZ-es küldöttet

2009.12.07. 12:06 Módosítva: 2009.12.07. 13:15
Egy kivételével bűnösnek találta a bíróság az SZDSZ 2007-es küldöttgyűlésen mások helyett szavazó képviselőket. A hét képviselőt próbára bocsátotta a bíróság.

A 2007-es szabad demokrata elnökválasztáson leadott hamis szavazatok miatt hét vádlottat ítélt el első fokon hétfőn a Budai Központi Kerületi Bíróság. A nem jogerős ítéletben magánokirat-hamisítás miatt egy, illetve két év próbára bocsátotta a bíróság T. Asztalos Ildikót, az SZDSZ korábbi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét és hat társát, egy vádlottat pedig bizonyítottság hiányában felmentett.

A próbára bocsátás lényege, hogy a bíróság megállapítja, az elkövetett cselekmény bűncselekmény, azt a vádlott elkövette, ezért felelősségre vonható. Ugyanakkor nem szab ki büntetést, hanem azt próbaidőre elhalaszthatja. Ha a próbaidő alatt az elítélt nem követ el újabb bűncselekményt, megszűnik a büntethetősége.

A vádirat szerint az SZDSZ Borsod megyei szervezetének elnöke a párt 2007. március 30.-31. napján tartott országos tisztújító küldöttgyűlésén rávette vádlott-társait arra, hogy négy távol lévő küldött nevében regisztrálják magukat a küldöttgyűlésen, és a regisztráció után a kézhez kapott szavazólapokkal a távol lévő küldöttek nevében szavazzanak.

Ugyanígy járt el a párt egy szabolcsi szervezetének küldötte is, a férfi a vele lévő élettársát és annak barátnőjét vette rá, hogy két, jelen nem lévő küldött nevében regisztrálják magukat, és adják le szavazataikat.

Ezen a küldöttgyűlésen választották az SZDSZ elnökévé Kóka Jánost, (azóta már nem ő a párt elnöke), az álküldöttek pedig befolyásolhatták az elnökválasztás eredményét is. Az első fordulóban ugyanis ugyanannyi szavazatot kapott Kóka és kihívója, Fodor Gábor, ezért második szavazási kört kellett tartani és Kóka csak ekkor tudott többséget szerezni.