Emberi petesejt 200 ezerért

2009.12.07. 17:43
A petesejt-leadó programban résztvevő nőknek olcsóbban adja szolgáltatásait a mesterséges megtermékenyítést végző Ciris Budapest Intézet. A továbbhasznosítható női ivarsejtekért felkínált 200 ezer forintos árkedvezmény egy szakjogász szerint gyakorlatilag illegális szervkereskedelem, amit a cég nyíltan reklámoz. A Ciris szerint törvénysértés nincs, a kedvezmény egy különleges üzleti konstrukció része.

Jelentős árkedvezményt ígér a Ciris Budapest Intézet azoknak a nőknek, akik donorként az intézet programjában segítenek hozzá más ismeretlen meddő pácienseket, hogy „átélhessék az anyaság és a gyermek megszületésének semmi máshoz nem hasonlítható, csodálatos élményét”. A mesterséges megtermékenyítésre jelentkezők, az Index becslése szerint több mint 60-70 százalékos könnyítést érhetnek el, ha lombik-beavatkozás során kivett petesejtjeik egy részét az intézetre hagyják.

A Ciris honlapján az áll: „a programban való részvétel az adományozó számára 200 ezer forint kedvezményt jelent az aktuális IVF ciklus költségeiből”. A honlapon feltüntették a szolgáltatások árlistáját is, ám ez az oldal nem nyitható meg. A klinikán érdeklődtünk arról, hogy a felajánlott petesejteknek mi lesz a sorsa, azokat milyen ellenszolgáltatás fejében adják tovább a rászoruló pácienseknek, de kérdésünkre nem kaptunk választ. A beültethető petesejtek világpiaci ára jelenleg 6-10 ezer euró, azaz 1,5-2,5 millió forint között mozog.

Több uniós országban működtetnek piaci alapon meddőségi programokat, de Magyarországon a petesejtekkel való üzletelést a törvény tiltja – mondta az Indexnek Ábrahám László. Az orvosi műhibaperekre és egészségügyi jogi kérdésekre specializálódott ügyvéd szerint a „petesejt megosztás program” lehet, hogy nagyon humánus, hiszen lehetőséget kíván biztosítani egy petesejtre szoruló nőnek az anyaság megélésre, de jelenleg ellenkezik az egészségügyi törvénnyel. A ivarsejt-adományozásról szóló fejezet határozottan kimondja, hogy „ivarsejt adományozásáért ellenérték nem kérhető, és nem adható”.

Ábrahám László elmondta, véleménye szerint az ivarsejt adományozás ellenértékének tekinthető, hogy a programban való részvétel az adományozó számára 200 ezres kedvezményt jelent az aktuális IVF ciklus költségeiből, ezért ez a jelenlegi szabályok között lényegében illegális szervkereskedelemnek minősíthető. A BTK szerint ugyanis, „aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik," elköveti az emberi test tiltott felhasználása elnevezésű bűncselekményt.

A Ciris szerint szó sincs petekereskedelemről. A program egy különleges konstrukció, amelyben a belépés és az adományozás nincs anyagi ellenszolgáltatáshoz kötve – jelentette ki Herczeg Dóra, a cég kommunikációs igazgatója. A Ciris álláspontja az, hogy a programban sem a klinika, sem más nem fizet a petesejtekért, a törvényi tiltással ők is tisztában vannak. A cég írásos válasza leszögezi, hogy „a kezdeményezéssel egyfajta szabályozott és anonimitást garantáló csatornát szeretnénk képezni az előbb említett problémával küzdő nők/családok és a női társadalom erre érzékeny és segítségre kész tagjai között”.