Mindszent perre megy a német szemét miatt

2009.12.08. 10:03
Azt akarja a Csongrád megyei város önkormányazata, hogy a szemetet behozó magyar cég vagy magánszemélyek vigyék el a maradék hulladékot is.

Nem nyugszik bele a mindszenti önkormányzat abba, hogy a város nyakán marad a 26 tonna német háztartási hulladék; más megoldás híján az ügy magyar szereplőjét perelve akarják elérni a szemét elszállítását, írja a Délmagyarország.

A helyi képviselőtestület úgy döntött, hogy amint lehet, perel, hogy megszabaduljon a szeméttől, mondta Hevesi Tamás, jegyző. Azt akarják, hogy az érintett cég vagy magánszemélyek vigyék el a hulladékot, végső esetben az önkormányzat intézkedik, de annak költségeit rájuk terhelnék.

A napilap felidézte: 2006-ban 26 tonna német szemetet raktak le a település szeméttelepén. A kommunális hulladék - műanyag zacskók, flakonok, rongydarabok bálákban - Baden-Württenbergből jött az alföldi városba. Az országba összesen mintegy 4100 tonna német háztartási hulladék érkezett.

A mindszenti önkormányzat már mindent megtett, az illetékes minisztériummal és hatósággal levelezett, hogy megszabaduljon a hulladéktól, de hiába. A németek a Magyarországra érkezett mennyiség 56 százalékát elszállították és többre nem hajlandók, mondván ők fizettek a lerakásért, tehát a magyar fél is vállalja a ráeső rész kötelezettségét.

A mindszenti önkormányzatnak azonban még várni kell a kereset benyújtásával, mert az ügyben nem született jogerős másodfokú bírósági ítélet. A Kunbaja polgármesterét, Halász Istvánt még csak első fokon ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság 1,5 évi börtönre, és nem is biztos, hogy az ő, valamint a felesége által irányított Szinkron 99 Kft. a mindszenti „importőr".

Csongrád megyében Mindszenten kívül Balástyán is pihen 20 tonna, de az itt tereprendezést végeztek a régi, lezárt szeméttelepen, így a német hulladék azonosíthatatlanná vált, elszállítására nem is nagyon van remény.