A Fidesz borászra váltja a kisgazdát Villányban

2009.12.09. 15:20 Módosítva: 2009.12.09. 15:32
Hiába szavazták meg kétszer is a Baranya megyei 6-os választókörzet fideszesei, hogy a jelenlegi képviselő, Kékkői Zoltán legyen a terület 2010-es képviselőjelöltje, az elnökség Tiffán Zsoltot favorizálja. A villányi borász régóta kitartó támogatója a pártnak, és rendszeres szállítója a pártrendezvényeknek.

Az Index információi szerint az elmúlt hónapokban a Siklós és Villány környéki Fidesz-szervezetek tagsága kétszer is szavazott arról, hogy ki legyen a választókerület országgyűlési képviselőjelöltje. Mindkétszer a 12 éve a parlamentben ülő, ám 2006-ban az egyéni kerületi választást elvesztő Kékkői Zoltán kapott bizalmat. Felcsútra, az elnök elbeszélgetésre azonban nem őt hívták be.

Tiffán Zsolt
Tiffán Zsolt

A baranyai 6-os körzet tizenkét fideszes csoportból kilenc támogatta az egykori kisgazdát, aki az Orbán-kormány utolsó évében az FVM politikai államtitkári posztját töltötte be. Tiffán Zsolt, a Fidesz Baranya megyei elnöke három szavazatot kapott. November 10-én, a választási előkészületek újabb fordulójában a választókerület összes Fidesz-tagjának részvételével ismét szavaztak a jelöltekről. Az eredmény 117-52-re megint Kékkőit hozta ki győztesen Tiffánnal szemben.

Úgy tudjuk, Tiffánt már hosszabb ideje agitálta a pártvezetés, hogy vállaljon nagyobb szerepet a pártban. Miután a borász az ősszel ráállt, és elfogadta az ajánlatot, Orbánék várhatóan a helyiek egyértelmű véleménynyilvánítása ellenére is őt fogják javasolni a december 14-i országos választmányi ülésen.

Tiffánék régi és a térségben közismert támogatói a Fidesznek. Tiffán Zsoltot ellenszavazat nélkül választották újra júliusban a párt megyei elnökének. A villányi borász rendszeresen képviseltette magát boraival a párt nagyobb rendezvényein, kongresszusain, választási eseményein.

Az Index beszámolt arról, hogy a több kerület fideszesei számára tartogat még izgalmakat  a jelöltállító országos választmányi ülésig hátralévő néhány nap. Nincs még végleges jelölt Egerben és Edelényben, és várhatóan váltás lesz Lentiben. A bizonytalanságokat a hétfői ülésen oszlatja majd el a pártvezetés.