Lassult a H1N1-járvány terjedése

2009.12.09. 09:53 Módosítva: 2009.12.09. 13:23
Az elmúlt héten 42 900-an fordultak orvoshoz, 6 százalékkal többen mint az azt megelőző héten. Az adatok azt mutatják, hogy lassult a járványt terjedése. Vasárnap elhunyt egy H1N1-vírussal is fertőzött, idős, krónikus beteg férfi Szegeden.

Kisebb mértékben, de tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma: az elmúlt héten 42 900-an fordultak orvoshoz - ismertette a legfrissebb adatokat az egészségügyi miniszter szerdán az Országgyűlés szakbizottsága előtt.

Székely Tamás elmondta, hogy ez a szám 6 százalékos növekedést jelent a két héttel ezelőtti adatokhoz képest.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megbetegedések számának elmúlt hetekben tapasztalt meredek emelkedése megtört, és csökkent a közép-magyarországi régióban megbetegedett emberek száma is. A járvány kezdete óta ebben a régióban lettek a legtöbben betegek.

A miniszter közölte, hogy mostanáig 25 olyan haláleset történt Magyarországon, ami összefüggésbe hozható az új típusú influenzával, s eddig a lakosság 22-23 százaléka kapta meg a vírus elleni védőoltást.

Vasárnap elhunyt egy H1N1-vírussal is fertőzött, de krónikus beteg férfi a Szegedi Tudományegyetem krónikus belgyógyászati osztályán - közölte a Szegedi Tudományegyetem klinikai központja. A 80 éves férfit súlyos cukorbetegség, szellemi hanyatlás és táplálhatatlanság miatt kezelték a krónikus osztályon. Hirtelen magas láz jelentkezett nála, a vizsgálatok pedig kimutatták a H1N1 fertőzést. A férfit elkülönítették, ám két nappal a tünetek - a láz mellett erős köhögés - jelentkezése után a beteg elhunyt. Állapota olyan rossz volt, hogy nem lehet biztosan kijelenteni, a halálát az influenza okozta, de az feltehetően közrejátszott benne - mondta Piros Györgyike részlegvezető főorvos.

A Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán a hétvégén hunyt el az a kismama is, aki több mint négy hete került kórházba a H1N1 szövődményeivel.

Múlt péntek óta egyébként jelentősen megnőtt az újinfluenzás betegek száma Szegeden. Szeptember vége és december 4. között 35 embernél mutatták ki a H1N1 vírus jelenlétét, az azóta eltelt négy nap alatt azonban már 52-en bizonyultak H1N1-pozitívnak. További 4 betegnél a vizsgálat még tart.

Még mindig kritikus az állapota annak a nagykanizsai pedagógusnak, akit az új típusú influenza szövődményei miatt 20 napja kezelnek lélegeztetőgépre kapcsolva a város kórházában. Az intézményben még két, hasonlóan súlyos állapotú beteg fekszik - közölte szerdán a kórház intenzív osztályának főorvosa.

Brünner Szilveszter azt mondta: az 53 éves tanárnő állapota nem javult. A hosszan tartó kezelés miatt, a további szövődmények megelőzése érdekében nagyon erős antibiotikumos terápiát alkalmaznak.

Bátorfy József, az intézmény főigazgatója korábban azt közölte: amikor a pedagógus az intenzív osztályra került, ismert volt krónikus légzőszervi megbetegedése, állapotát azonban kétoldali tüdőgyulladás súlyosbította. Tudomása szerint az asszony nem kapott védőoltást az új típusú influenza ellen.

Két héttel ezelőtt bizonyosodott be, hogy a tanárnő szervezetét a H1N1 vírus is megtámadta. Keringési és légzőrendszerét többnapos ápolás után sikerült stabilizálni, de az asszonyt váratlan állapotromlása miatt két hete átszállították a szombathelyi Markusovszky kórházba. Miután a vizsgálatok alapján ott úgy ítélték meg, hogy még sincs szükség műtéti beavatkozásra, a beteget Nagykanizsára vitték vissza.

A nagykanizsai intenzív osztály főorvosa szerdán arról is beszámolt, hogy csaknem két hete két másik beteget is ápolnak, ők hasonlóan súlyos állapotban vannak. Egy 48 éves férfinél a mintavétellel igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, egy 38 éves férfinél azonban az első virológiai vizsgálat még nem mutatta ki a fertőzést, ezért most vérszerológiai módszerekkel próbálják igazolni a vírus fertőzésének gyanúját.

Brünner Szilveszter hozzátette: mindkét beteg lélegeztetőgépen van, súlyos, kritikus az állapotuk. Védőoltást egyikük sem kapott az új típusú influenza ellen.  • Hírek
  • Megtakarítás