Váratlan kirúgás az Orbán-jelöltek közül

2009.12.09. 00:51
A KDNP-ben nagy megrökönyödést okozott, hogy nem a többszörös választási győztes, Nógrádi László lett Orbán Viktor jelöltje a lenti országgyűlési választási kerületben. Nemcsak a nyilatkozatairól elhíresült Molnár Oszkár körzetében várják, hogy kiderüljön, az utolsó, zavarosabb kerületekben ki került fel a képviselőjelöltek listájára, nincs még végleges jelölt Egerben sem, ahol októberben a belső ellentétek miatt feloszlatták a párt alapszervezetét.

Néhány választókörzet fideszesei és kereszténydemokratái még mindig izgulnak, kinek a nevét olvassák majd fel december 14-én az országos választmány ülésén, amikor bemutatják a két párt teljes egyéni képviselőjelölti listáját, és szavaznak is róla.

Orbán Viktor hétfőn azt nyilatkozta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben még nem volt módja mind a 176 egyéni körzet kiválasztott jelöltjével találkozni. Maradt néhány kényesebb ügy, amelyet a felcsúti meghallgatások végére hagyott a pártelnök. Orbán talányosan csak annyit közölt: egy-két ember van, akivel nem beszélt, illetve egy olyan körzet, amelynek a „jelöltjelöltje” még hátra van.

orban

Orbán és a Fidesz több vezetője, köztük Kövér László választmányi elnök és Kubatov Gábor pártigazgató szeptember óta napi rendszerességgel vizsgáztatta a pártelnök felcsúti házában a jelölteket. A képviselőcasting a héten fejeződik be.

Egert nehéz bevenni

Az Index információi szerint az egyik lyuk a rendszerben Egerben keletkezett, ahol októberben feloszlatták a helyi pártszervezetet. A párt több vezető személyisége is egri illetőségű, ők sem voltak elégedettek a városi Fidesz eredményeivel. és azzal, hogy mindig nehéz volt megtalálni a fontosabb funkciókra alkalmas embert, az utóbbi időben pedig már látványos volt az összeférhetetlenség.

A csoport azóta sem alakult újjá, de ez nem gátolta meg a helyi prominenseket, hogy heves belső harcokat vívjanak a befolyás megszerzéséért. A csatározások Demeter Ervin és a polgármester, Habis László körül bontakoztak ki. Úgy tudjuk, hivatalosan még nem választották ki a jelöltet.

Edelényben még reménykednek

A másik bizonytalan hely a nyár óta országosan ismert bulvárhőssé vált Molnár Oszkár edelényi körzete. Molnár Oszkár először az állami támogatásra pályázó roma anyák szokásairól nyilatkozott, aztán kiderült róla, hogy tudja: a zsidó nagytőke fel akarja vásárolni Magyarországot.

14

A pártszóvivő, Szijjártó Péter már néhány napja bejelentette: az a tény, hogy a polgármester nem kapott meghívót Felcsútra, azt jelenti, nem ő lesz a jelölt, bár azt Szijjártó is hangsúlyozta, hogy a végső döntés a választmány kezében van. Ez Molnár esetében azért érdekes, mert a helyi szervezet egyértelműen kinyilvánította, hogy őt akarja.

A terézvárosi fideszesek önállósodtak

Fordított helyzet miatt lesz érdekes a hétfői választmányon a VI. kerületi jelölés sorsa. Ott Orbánék egyértelműen Illés Zoltán mellett tették le a voksukat, a helyi szervezet azonban jobbikos támogatással megpróbálta megfúrni a több ízben miniszteri posztra esélyesként is emlegetett képviselőt.

Úgy tudjuk, a terézvárosi lázongásban komoly szerep jutott a Fideszből 2006-ban kizárt Gyenge Zsoltnak, aki jelenleg a Jobbikot képviseli a VI. kerületi testületben. Néhány hete gárdaruhás tiltakozóakciója miatt állították elő a rendőrök az önkormányzat épületéből.

Lentiben a lealázott ellenfél lett a befutó

Nagy meglepetést okozott, hogy Orbánék Molnár Oszkárhoz hasonlóan ejtették Lenti polgármesterét, Nógrádi Lászlót. Az Index információi szerint az egykori közlekedési miniszter, aki általában első körben hozta körzetét, kegyvesztetté vált, és helyette egy korábbi kisgazdát, Pintér Lászlót indítja majd a párt. Pintér jelenleg a zalai közgyűlés Fidesz által delegált alelnöke. 2002-ben még az FKGP színeiben megmérkőzött Nógrádival. Akkor csúfos vereség lett a vége, Nógrádi közel 56 százalékkal az első fordulóban képviselő lett, Pintér 2,5 százalékot szerzett.

08

A KDNP-s Nógrádinak az elmúlt években megromlott a viszonya a Fidesz helyi vezetésével, és polgármesterként gyakorlatilag az alpolgármester által irányított többség ellenzékévé vált Lentiben. Néhány hete valószínűleg éppen fideszes riválisai hozták kellemetlen helyzetbe Nógrádit, amikor a Lenti melletti Gelsén a Fidesz-alapszervezetben vele szemben bedobták Kövér László jelölését, majd elhíresztelték, hogy a falu fideszesei Nógrádit választották a választmányi elnökkel szemben.