Az ombudsman építési stopot kér a dunakeszi láp területén

2009.12.11. 19:09 Módosítva: 2009.12.11. 20:39
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa arra kéri az Auchant, hogy végleges ajánlásának kiadásáig ne készítsen elő építkezést a dunakeszi láp területén. Természetvédők szerint a dunakeszi áruház tervezett bővítése veszélyezteti a lápot.

A végleges ombudsmani ajánlás kiadásáig ne kezdjen semmiféle munkához, és ne készítsen elő építkezést a dunakeszi láp területén és annak védőzónájában, szólította fel az Auchan üzletlánc menedzsmentjét Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az eddigi információk szerint jelenleg senkinek sincs hatályos építési engedélye a területre, írja levelében az ombudsman.

Az ombudsman Sarkadi Márton dunakeszi természetvédő és mások panasza nyomán kezdett vizsgálatot az Auchan dunakeszi áruházának tervezett bővítéséről, mivel a kifogások szerint a terjeszkedés veszélyeztetné a környékbeli lápot.

Noha a vizsgálat még tart, bizonyossá vált, hogy a kérdéses terület az országos ökológiai hálózat része volt, ami korlátozza a beépítés lehetőségét. Ha a láp jelleget a hatóság is megállapítja, akkor egyáltalán nem lehet építkezni a területen, mert az „ex lege” védett, olvasható az ombudsman tájékoztatásában.

Az eddigi vizsgálat szerint a másodfokú természetvédelmi szakhatóság által az ügyben bekért szakértői vélemény jogsértő és szakmailag hibás. A láp fogalmát a jogszabálytól eltérően értelmezi, a becsatolt térképek alapján pedig nem a megfelelő helyen keresi, így nem is találja a lápot, és figyelmen kívül hagyja az ottani vegetációt is.