Megszólalt a romagyilkosságok gyanúsítottja

2009.12.11. 08:06 Módosítva: 2009.12.11. 08:27
A romák elleni sorozatgyilkosság egyik gyanúsítottja Cs. István a Népszabadságnak azt mondta: nem ő dobta fel társait és állítása szerint nem rasszista. Az egykori hivatásos katonát azzal gyanúsítják, hogy ő vezette azt az autót, amivel a tiszalöki gyilkosság helyszínére mentek a feltételezett elkövetők.

A jelenleg is előzetes letartóztatásban levő férfit a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy ő vezette azt a gépkocsit, amivel a tiszalöki gyilkosság helyszínére mentek a feltételezett elkövetők. Cs. István a Népszabadság kérdéseire ügyvédjén keresztül, írásban válaszolt.

A 28 éves férfit augusztus 21-én alkalmi munkahelyén, egy debreceni diszkóban vették őrizetbe. A zsúfolt szórakozóhelyet lerohanó fővárosi kommandósok előbb Cs. István négy társát vették őrizetbe, őt az igazoltatás után elengedték a helyszínről. Aztán főnöke visszahívta a diszkóba, és mielőtt még motorjával odaért volna, az úton leintették a rendőrök, majd őt is elfogták.

Az egykori hivatásos katonát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az 54 éves Kóka Jenő idén április 22-i, tiszalöki meggyilkolásában való bűnsegédséggel gyanúsítják - az eddigi gyanút várhatóan a jövő héten módosítják. Az emberölést az NNI szerint a K. fivérek, Árpád és István, követték el. Cs. Istvánt kétszer hallgatták ki, de mivel a hatóságok által már a négy férfi lefogását követő napon emlegetett bizonyítékokat a rendőrség csak december 7-én tárta védője elé, mindeddig nem tett vallomást.

A férfi nem kívánt válaszolni arra, hogy járt-e Tiszalökön. "Bármit válaszolnék ugyanis rá, azzal mintegy elismerném, hogy ott jártam" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ő informálta-e a rendőrséget és dobta fel társait, azt mondta: "ha én lettem volna az informátor, más szerepet kaptam volna az ügyben. De erről szó sincs. Nem dobtam fel senkit". Hozzátette: valaki biztos adott információt a rendőrségnek, mivel az NNI augusztusban saját bevallása szerint sem járt közel ahhoz, hogy potenciális gyanúsítottakat nevezzen meg, illetve fogjon el. Ehhez képest pár nappal később a helyi rendőröket kihagyva hajtották végre azt az akciót, amelyben a gyanúsítottakat elfogták.

"Gyors infó lehetett, illetve messze nem teljes körű, ez magyarázza azt is, hogy igazoltatás után engem elengedtek" - fogalmazott a férfi.Cs. István állítása szerint nem tudott arról, hogy a debreceni diszkóban fegyverek voltak elrejtve.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a cigányokról, volt-e velük komolyabb konfliktusa, azt mondta: átlagos véleménye van, személyes gondja nem akadt eddig velük. Mint fogalmazott: "nem a szín számít, hanem, hogy rendes ember-e valaki, vagy nem. Nem vagyok rasszista, csak egy teljesen átlagos ember, átlagos gondolkodással". Elismerte ugyanakkor, hogy Csontrabló néven ő írt az interneten - ahogy a lap kérdésében fogalmat - "masszív cigányellenes szöveget". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy néhány sör hatására írta mindezt, majd elnézést kért azért, hogy "elengedte magát".