Soron kívül kap személyit a halottnak hitt férfi

2009.12.11. 09:36
A szokottnál valamivel hamarabb juthat juthat okmányokhoz Zsiga István, akit korábban tévesen halottnak nyilvánítottak - tájékoztatta az InfoRádiót a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Közigazgatási hatósági eljárás keretében soron kívül, így a szokottnál valamivel hamarabb juthat új okmányokhoz Zsiga István - tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az InfoRádiót. A férfit hivatalosan halottnak nyilvánították, miután iratait egy, a Péterfy utcai kórházban elhunyt hajléktalan zsebében találták meg.

Zsiga elmondta: leütötték az utcán és ellopták az iratait, amelyeket aztán megtalálták az elhunyt férfinél. Mire ő bejelentette igazolványai eltűnését, a másik férfit már elhamvasztották. Mivel a férfit elhamvasztották, valószínűleg soha nem derül majd ki, hogy ki is volt ő valójában, bár a rendőrség vizsgálja, hogy ki lehetetett.

Amikor Zsiga az okmányai miatt bement a VII. kerületi önkormányzathoz, közölték vele, hogy ő hivatalosan már elhunyt. A Péterfy Sándor Utcai Kórházban elismerték, hogy hibáztak a beteg azonosításakor. Az október 15-én epilepsziás rohama miatt a Kerepesi útról beszállított férfi ugyanis hasonlított a zsebében talált személyi igazolványon látható fényképre. Zacher Gábor, a toxikológiai osztály főorvosa ezzel magyarázta a tévedést.

Zsiga István hozzátartozói a rendőrség közlése szerint azért nem azonosították személyesen a halottat, mert a férfinél talált személyi igazolvány, lakcímkártya, tb-kártya és egy tüdőszűrést igazoló lap nem hagyott kétséget személyazonosságával kapcsolatban.

Zsiga István új iratainak elkészíttetése mellett a rendőrség vizsgálja, hogy ki lehetett az elhunyt férfi, ám hogy ezt miképpen teszik, azt közleményükben nem részletezték. Az Inforádió kérdésére közölték azt is, hogy fordult már elő hasonló eset, sőt, olyan is, hogy egy halottat a hozzátartozójának hitt személy tévesen azonosított.