A legoptimistább verzióban számoltak Szilvásyval

2009.12.12. 09:27
Az MSZP országos listájának összeállításakor elterjedt, hogy Szilvásy György, volt kancellária miniszternek is befutó pozíciót biztosított a pártvezetés, hogy mentelmi joggal védje a majdani fideszes támadásoktól. Az alaposabb mandátumbecslések szerint a 75. hely az MSZP jelenlegi népszerűségi mutatói mellett a legkevésbé sem nevezhető biztos védelemnek. Ha a Jobbik mellett bejut a parlamentbe az MDF is, akár az 40-es sorszámú helyekig csúszhat vissza a mandátumszerzési határ.

Csúfos, de reális: az elmúlt hónapok időközi választásain született eredmények és a közvélemény-kutatások alapján az MSZP-ben a legtöbben arra fogadnának, hogy a párt a 2010-es országgyűlési választáson egyetlen egyéni körzetben sem szerez képviselői helyet. A jelenlegi kalkulációkban a szocialisták - a párt „rettenetes elutasítottsága miatt” - csak a listán megszerezhető mandátumokkal számolnak. Az MSZP kongresszusa szombaton véglegesíti a párt országos listáját, amely a rendszerváltás körüli létszámnak adhat belépőt a következő ciklusra.

Az egy hete megtartott listaszentesítő választmányi ülés után az terjedt el, hogy nemcsak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerezett váratlanul kiváló pozíciót, hanem egykori bizalmasa, Szilvásy György is bekerült a befutók közé. Igaz ő csak a sor végére, mert a választmány a 75.-nek szavazta meg. A volt kancelláriaminiszterrel kapcsolatban akkor azt mondták, hogy azért kellett számára is biztosítani a befutó pozíciót, hogy meg tudják védeni a választások utánra prognosztizált támadásoktól: a neki adományozott hely az országos listán az egyik utolsó, de még „pontszerző” lehet.

Az Index számításai szerint Szilvásy csak akkor reménykedhet a képviselőségben és az azzal járó mentelmi jog előnyeiben, ha az MSZP számára nagyon optimálisan alakul a választás.

Az első húsz

Az MSZP országos listájának első 20 helyezettje: Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Botka László, Csongrád megyei elnök, Szekeres Imre elnök-helyettes, Kiss Péter alelnök, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnök-helyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Puch László pártigazgató, Juhász Ferenc, Veres János, Vadai Ágnes, Varga László, Bárándy Gergely elnökségi tagok, Szűcs Erika választmányi helyettes és Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Abban az esetben, ha a Fidesz a totális országos győzelmet arat, és a 386 fős parlamentben megszerzi az összes, 176 egyéni képviselői helyet, a szocialisták frakciónak két forrásból, a megyei (plusz a budapesti) listákon és az országos listán kell kihasítani a fennmaradó 210 mandátumból egy darabot. A listás helyszerzés problémája azonban az, hogy a párt teljesítményétől függetlenül számos tényező befolyásolhatja.

A 19 megyei és a fővárosi listán összesen maximum 152 helyet osztanak ki. A legtöbbet Budapesten, 28-at, a kis lakosszámú Nógrád megyében viszont csak 4-et. A területi listákról a pártok (nagyjából) a rájuk leadott szavazatok arányában juthatnak mandátumokhoz, így az MSZP-ben a mostani támogatottsági adatok alapján 35, legfeljebb 40 helyet szerezhet. A becslés szerint a nagyobb megyékben 2, esetleg néhol 3 mandátum juthat a szocialistáknak, de 20 százalékos átlagos támogatottság esetén több megyében az is előfordulhat, hogy egyetlen parlamenti hely sem marad a pártnak.

A területi listákról bejutók, főleg a megyei elnökök, akiknek többsége egy tömbben – a 20. és a 40. hely között - került fel az országos listára, miután mandátumot szereztek, kiesnek az országos névsorból, így ott, mögöttük mindenki előrébb sorolódik. A megyei elnökökön kívül területi listákról kerülhet be az új összetételű országgyűlésbe például Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Molnár Csaba vagy a szabolcsi listát vezető Veres János is.

Az Index számításai szerint a szocialisták számára legjobb esetben így is az országos lista 60. helye környékén állhat meg a bejutás. Az optimista forgatókönyv megvalósulása esetén az MSZP mintegy 70 fős országgyűlési frakcióval vághatna az új ciklusnak. A többletet az olyan befutók jelenthetik, akik nem voltak az országos listán, vagy csak kevésbé előkelő sorszámmal jutott rajta számukra hely. Így kerülhet be például Szili Katalin, aki az osztozkodás közben bejelentette, nem akar szerepelni az országos listán, és csak Baranyában tartotta meg vélhetően befutó pozícióját a megyei listán.

A listás matematikában jártas informátoraink szerint ehhez az eredményhez is az kell, hogy az MSZP jócskán, mintegy 50 százalékkal ráverjen a biztos befutónak tartott Jobbikra. Az országos listán egyébként az is visszaszoríthatja a bejutási határt, ha a pártnak véletlenül mégis becsúszik egy-két egyéni győzelem.

Abban az esetben, ha az MSZP jó teljesítménye ellenére az MDF is át tudja ugorni az 5 százalékos bejutási küszöböt, és négy pártnak kell osztoznia az összes listás helyen, a szocialisták országos listáján 4-5-tel zsugorodhat a helyszerzők száma. 2006-ban a Fórum a küszöböt felülről súroló eredményével 10 országos listás és egy megyei listás mandátumot szerzett.

A pesszimista forgatókönyv szerint az MDF bejut, és az MSZP sem kap több szavazatot, mint a Jobbik, akkor az is elképzelhető, hogy a 46. helyen rangsorolt Ficsor Ádám lesz az utolsó, aki a képviselőcsoport tagja lehet. Természetesen tovább rontja a helyzetet, ha erőteljes hajrával az LMP is bekerül a parlamentbe, és öt felé oszlik a listákon megszerezhető 210 mandátum.

Ha az MSZP tavaszig nem tud lényegesen javítani támogatottságán, Szilvásy mellett olyan politikusok is kimaradhatnak a képviselőcsoportból, mint Mandur László, a parlament jelenlegi alelnöke, vagy Keller László, Juhász Gábor és Wiener György.