no

Bajnai: Nincsenek csontvázak a szekrényben

2009.12.12. 15:25
A várakozásoknak és a korábbi sajtólatolgatásoknak megfelelően, elsöprő többséggel Mesterházy Attilát nevezték meg miniszterelnök-jelöltnek a Magyar Szocialista Párt küldöttei a párt szombati kongresszusán.

Az MSZP országos listáját 70 százalékos, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltet pedig 90 százalékos többséggel választotta meg a több mint 600 meghívott küldött a szombati titkos szavazáson.

A pártkongresszus döntését ismertető Lendvai Ildikó szerint ez azt bizonyítja, hogy a magyar baloldalnak van jövője. A pártelnök szerint Mesterházy Attilának ugyan nehéz dolga lesz, mert a jobboldalon "a politika veteránjával", a múlt emberével kell megküzdenie, de mégsem lesz olyan nehéz dolga, mert Mesterházy a jövő embere és a jövő mindig legyőzi a múltat, ráadásul aki csapatban dolgozik, az mindig legyőzi a magányos vezért.

Az MSZP kongresszusán (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A jelöltválasztás eredményének kihirdetése után Bajnai Gordon miniszterelnök az elsők között gratulált Mesterházy Attilának.

Az adott szó hitele

Mesterházy Attila beszédében intenzív, őszinte és büszke kampányt ígért tavaszra. Megígérte, hogy kemény riválisa lesz a jobboldalnak, de kérlelhetetlen ellenfele a szélsőjobbnak. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szavait idézve kiemelte, hogy Magyarországnak nem nagy vezérekre, hanem jó demokratákra van szüksége. Mesterházy Attila a tavaszi kampány vezetésével Szigetvári Viktort bízta meg.

Az új kormányfőjelölt felidézte a korábbi szocialista kormányok munkáját, hogy melyik mit végzett. Lehet, hogy olykor elfelejtkeztek a társadalomról, túl gyorsan haladtak, túl sok mindent akartak megváltoztatni, amiben a társadalom nem mindig követte az MSZP-t, mentegette Mesterházy a kudarcokat. A Bajnai-kabinet sikereit méltatva azt mondta, legnagyobb eredménye, hogy visszaadta az adott szó hitelét. Ez többek észrevétele szerint erőteljes célzás volt a jelenlévő Gyurcsány Ferencre.

Gyurcsány hátrébb ült

A Hungexpo vásárközpont egyik hatalmas rendezvénytermében megtartott kongresszusi gyűlésen rendhagyó módon nem széksorokban, hanem asztalok körül foglaltak helyet a küldöttek. Tudósítónk szerint a fehér abroszokkal leterített asztalok körül ülő idős szocialisták leginkább beszélgetéssel ütötték el az időt az egyes szónoklatok között és alatt.

A pártvezetés is asztaloknál foglalt helyet az "Új kiegyezést!" szlogent hirdető pódium közelében. A legszembetűnőbb az volt, hogy Bajnai Gordon, Lendvai Ildikó, Kovács László és Mesterházy Attila asztaltársaságához nem csatlakozott az előző kormányfő: Gyurcsány Ferenc szinte tüntetőleg, messze a pártvezetőségtől foglalt helyet egy másik asztalnál, körülbelül ötven méterre Bajnaiéktól.

Versenyző jövőképek

Mesterházy Attila kormányfő-jelölt programjának elemei közül kiemelte a munka becsületének visszaállítását, az erős, szolgáltató állam működtetését, a nemzeti modernizációt és a nemzeti minimumot. Mesterházy Attila szerint 2010-ben nem pártok, hanem jövőképek fognak versenyezni egymással, ahol demokraták és nem demokraták csapnak össze. A politikus szerint nem elég, ha az MSZP jelenti a legkisebb rosszat, hanem valódi értékeken alapuló alternatívát kell nyújtani.

A frissen megválasztott jelölt

A párt programjának előterében a vidéki munkahelyteremtés, a falusi életkörülmények javítása, a főváros élhetőbbé tétele áll. Nemzeti minimumra van szükség, amelyben a politikai elit vállalja, hogy közösen küzd a szegénység ellen, ahelyett, hogy egymás lejáratásán dolgozna. Az egészségügyben, az oktatásban és a munkahelyteremtés területén továbbra is szükség van állami szerepvállalásra. A romáknak munkahelyekre és rendre van szükségük, nem "dübörgő bakancsokra". Egyetlen párt sem vállalhat közösséget fasiszta nézetekkel, de nem lehet politikai kérdés az új influenza elleni védőoltás sem. Ezeket nevezte Mesterházy Attila nemzeti minimumnak.

Rendet van a szekrényben

A frissen megválasztott jelölt mellett a jelenlegi kormányfő is beszédet mondott a kongresszuson. Bajnai Gordon szerint ő azzal segítheti leginkább az MSZP kampányát, ha jól dolgozik, jól kormányoz, és nem enged ki egy pillanatra sem. A kormányfő az MSZP szombati kongresszusán azt mondta: ő ezen lesz.

Bajnai Gordon szerint nem lehet lazítani, a válság addig tart, amíg nem lesz érezhetően több munkahely. Előfordulhat, hogy ismét azt kell mondani, hogy "fájni fog", de már nem a további esetleges megszorítások miatt. Szerinte inkább az fog fájni az egész országnak, ha bárki felelőtlenséggel, populizmussal, vagy csodavárással vág neki a választásnak.

Bajnai szerint nem lehet lazítani

Bajnai szerint aki felelőtlenül, populista módon vagy csodavárással vág neki a választásnak, az a visszaszerzett bizalmat, a stabilitást, a tartós növekedést kockáztatja, és néhány év múlva majd megint jönnie kell valakinek, aki kimondja, hogy fájni fog.

Bajnai kijelentette: "csontvázak nincsenek, rendet raktunk a szekrényben, az ország pénzügyei auditáltak, csontvázakat a természettudományi múzeumban keressék, nálunk ilyet nem fognak találni". Ezzel a mindenkori következő kormányok cinikus viselkedése utalt, arra, hogy többnyire visszamutogatnak az elődök által ígértek meg nem tartására.

Bajnai hangsúlyozta, hogy a mostani áldozatvállalás eredményeként, a várható négy százalékos gazdasági növekedés következtében a következő parlament kétezer milliárd forintot tud majd elosztani úgy, hogy ezzel nem veszélyezteti a stabilitást. A miniszterelnök egy tortához hasonlította ezt az összeget, amelyet szerinte nem szétosztogatni, hanem bölcsen kell szétosztani a múlt, a jelen és a jövő között.

Véleménye szerint a tortából jutnia kell a meglévő adósságok törlesztésére, a közszolgáltatások javítására, a szociális védőhálóra, a nyugdíjak korrigálására, az adócsökkentésre, a hiány mérséklésére és a gazdaság versenyképességének javítására.

Lázadtak a nők

Az MSZP kongresszusa kézfeltartással elfogadta a párt módosított választási programját, miután elbukott Tóth Károly javaslata, hogy folytassanak politikai vitát az országos listaállítás módjáról.

Havas Szófia és öt politikusnő társa - Vidorné Szabó Györgyi, Juhászné Lévai Katalin, Kunszt Márta, Dér Zsuzsanna és Körösiné Bódi Judit - azt kérte, hogy vegyék le őket az MSZP országos listájáról. A századik hely környékén lévő Havas és társai méltatlannak tartják a szakpolitikusok és a nők helyzetét a listán. Eredetileg csoportos visszalépési akciót terveztek, de ez végül nem valósult meg. A szabályok szerint a párt országos választási bizottsága póttagokkal tölti fel a megüresedő helyeket. Havas Szófia hangsúlyozta: továbbra is az MSZP-n belül kíván politizálni.