Bokros az MDF miniszterelnök-jelöltje

2009.12.12. 15:46 Módosítva: 2009.12.12. 16:26

Több mint 90 százalékos többséggel Bokros Lajost választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a Magyar Demokrata Fórum országos választmánya. Az eredmény 61 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett született meg.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke és Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter beszélget az MDF Országos Választmányának ülésén a párt központi székházában (Fotó: Illyés Tibor/MTI)
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke és Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter beszélget az MDF Országos Választmányának ülésén a párt központi székházában (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Bokros Lajost az MDF Orbán Viktor kihívójának tekinti. "Ő az a személyiség, aki mögé fel tud sorakozni minden olyan választó, aki szerint az elmúlt nyolc év kormányzása elvesztegetett idő volt, és most józan, normális, konzervatív gazdaságpolitikai fordulatra van szükség" - fogalmaz a párt szombati közleménye.

Bokros szerint az MDF láthatólag elfogadja azt a "szakszerű, ésszerű, korszerű programot", amelyet az ő írásai, nyilatkozatai, cikkei tartalmaztak és tükröztek. "Makacs következetességgel képviselem azt, hogy Magyarországnak a reformok kritikus tömegére van szüksége, elsősorban az államháztartás és az állami élet szinte minden területén" - mondta Bokros Lajos budapesti sajtótájékoztatóján azután, hogy az MDF országos választmánya nagy többséggel a párt miniszterelnök-jelöltjének választotta. Bokros kijelentette: az MDF nem gondolkodik pártszövetségben, és ezt a sajtótájékoztatón Makay Zsolt, a demokrata fórum választmányi elnöke is megerősítette.

Szombaton az MSZP is kormányfőjelöltet választott, a párt országos listáját 70 százalékos, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltet pedig 90 százalékos többséggel választotta meg a több mint hatszáz küldött. (Részletes beszámolónkat a szocialisták kongresszusáról itt lehet olvasni.)

A Fidesz szerint mind az MSZP, mind pedig az MDF a múlt embereit kínálja Magyarországnak. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján ezt a szocialisták kongresszusán, valamint a demokrata fórum országos választmányának ülésén történtekre reagálva mondta.

A politikus szerint az MSZP szombaton olyan listát állított, amelyen a múlt emberei találhatóak meg. "Az MSZP országos listája a múlt listája, amelyet olyan emberek alkotnak, akik a fő felelősei Magyarország válságba juttatásának" - vélekedett az ellenzéki politikus.

"Az MDF listáját olyan ember vezeti, aki már több mint tíz évvel ezelőtt egy megszorító csomaggal magyar családok százezreinek életét tette tönkre" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szombaton azt közölte: nem is tudta, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője néha "rátámad saját főnökére", hiszen amikor a múlt embereiről beszél, akkor szerinte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét kritizálja. "A mai magyar politikában ugyanis a Fidesz elnöke olyan régi motoros, hogy már súlyadót sem kell utána fizetni" - fogalmazott.