Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Libanoni jelöltje lesz a Fidesznek, de Pelcznét megfúrták

2009.12.13. 19:19 Módosítva: 2009-12-13 21:12:48
Hétfőn véglegesíti a Fidesz országos választmánya a több hónapos elnöki castingon kiválogatott egyéni jelölteket. Orbán Viktor közel három hónapos munkájával kapcsolatban nagy vita nem várható. Nem lesz az előterjesztettek névsorában a miskolci Pelczné Gáll Ildikó és az egri Demeter Ervin, ők csak listán indulnak. Új színfolt lesz viszont egy nem magyarországi születésű libanoni orvos, aki a zsidó világösszeesküvés-hívő Molnár Oszkárt válthatja Edelényben.

Kövér László
Kövér László

Kövér László elnökletével hétfőn délelőtt ül össze a Fidesz országos választmánya, hogy megszavazza a párt 2010-es egyéni választókerületi jelöltjeit. Az előterjesztett 176 aspiráns névsora hosszú processzus során állt össze. Orbán Viktor és csapata a magyarországi politikában szokatlan módon, egyenként „vizsgáztatta” szeptember óta a kiválasztottakat az elnök felcsúti házában. Az akkurátus előkészületek és az elnöki szigor alapján nem valószínű, hogy a testület komolyabb módosításokat indítványozna a javasolt listában, ráadásul még az utolsó pillanatokban bizonytalan kerületek esetében is kizárt, hogy többes jelölés kerülne a választmány elé.

Több választókerületben pedig sokáig még az érintettek sem tudhatták, végül ki nyerte el Orbánék tetszését. Úgy tudjuk, néhány helyen a hétvégén is folyt az egyeztetést.

A jelölési folyamat legvégén vált csak biztossá, hogy Miskolcon, a BAZ megyei 2-es választókerületben nem a párt alelnöke, nőtegozati elnöke, és parlementi alelnöke kap lehetőséget, hogy megméresse magát.

Pelczné Gál Ildikó
Pelczné Gál Ildikó

Helyette Zsiga Marcell, a Fidelitas jelöltje indulhat a képviselőségért. Egyes forrásaink szerint a döntést maga Pelczné is támogatta, kiesése mégis meglepetést keltett a pártban. Pelcznét a női vonal erősítése érdekében fedezte fel magának a pártvezetés, hirtelen karrierje azonban nem hozott számára népszerűséget, 2006-ban sem tudta szállítani a győzelmet kerületében, sőt az MSZP-s Simon Gábor 52 százalékkal első körben megverte, miközben a Fidesz-alelnök csupán 38 százalékot szerzett.

Csak listán indul majd a Fidesz egykori titkosszolgálati minisztere, Demeter Ervin is. Az egri egyéni választókerületben Habis László polgármester lesz a jelölt.

Demeter Ervin
Demeter Ervin

Az egyéni képviselői körből távozó Pelczné helyett a női jelöltek számát gyarapíthatja majd Rónaszékiné Keresztes Mónika, a főváros VII. kerületében. A Deutsch Tamás távozásával keletkezett űrt betöltő erzsébetvárosi választókerületi elnök hétgyermekes anya, a tavasszal egy babakocsis tüntetéssel hívta fel magára a figyelmet.

Orbán Anita
Orbán Anita

A XI. kerületben is új nővel erősíthet a párt: az eddig esélyesnek tartott Schneller Domonkos helyett a végén – úgy tudjuk – Orbán Anita lett a befutó, aki a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese.

Érdekes fordulat, hogy a zsidó világösszeesküvésről szóló nyilatkozatával nagy botrányt keltő edelényi polgármester, Molnár Oszkár helyett egy Magyarországon élő libanonit szervezett be a Fidesz. A hírek szerint a magyarul jól beszélő, keresztény vallású Pierre Chakib Daher indul Edelényben, ő egyébként a helyi kórház igazgató főorvosi posztját tölti be. Daher már Molnár Oszkár első botrányánál szembekerült a polgármesterrel. Háziorvosként cáfolta, hogy a romák körében találkozott volna olyan anyákkal, akik a magasabb tb-támogatás érdekében ártottak magzatuknak.

A párt korábban sem idegenkedett az etnikai és más kisebbségek képviseletének megjelenítésétől, a parlamentben több roma képviselő is helyet kapott a frakcióban, Brüsszelbe pedig egy siketnéma képviselőt delegált a Fidesz.

Molnárhoz hasonlóan kifejezetten a pártvezetés döntése alapján esett ki a jelölti körből Nógrádi László, lenti polgármester és Kékkői Zoltán, baranyai képviselő. Az ő tevékenységükkel régóta elégedetlenek voltak a Szentkirályi utcai pártközpontban.