Libanoni jelöltje lesz a Fidesznek, de Pelcznét megfúrták

2009.12.13. 19:19 Módosítva: 2009.12.13. 21:12
Hétfőn véglegesíti a Fidesz országos választmánya a több hónapos elnöki castingon kiválogatott egyéni jelölteket. Orbán Viktor közel három hónapos munkájával kapcsolatban nagy vita nem várható. Nem lesz az előterjesztettek névsorában a miskolci Pelczné Gáll Ildikó és az egri Demeter Ervin, ők csak listán indulnak. Új színfolt lesz viszont egy nem magyarországi születésű libanoni orvos, aki a zsidó világösszeesküvés-hívő Molnár Oszkárt válthatja Edelényben.

Kövér László
Kövér László

Kövér László elnökletével hétfőn délelőtt ül össze a Fidesz országos választmánya, hogy megszavazza a párt 2010-es egyéni választókerületi jelöltjeit. Az előterjesztett 176 aspiráns névsora hosszú processzus során állt össze. Orbán Viktor és csapata a magyarországi politikában szokatlan módon, egyenként „vizsgáztatta” szeptember óta a kiválasztottakat az elnök felcsúti házában. Az akkurátus előkészületek és az elnöki szigor alapján nem valószínű, hogy a testület komolyabb módosításokat indítványozna a javasolt listában, ráadásul még az utolsó pillanatokban bizonytalan kerületek esetében is kizárt, hogy többes jelölés kerülne a választmány elé.

Több választókerületben pedig sokáig még az érintettek sem tudhatták, végül ki nyerte el Orbánék tetszését. Úgy tudjuk, néhány helyen a hétvégén is folyt az egyeztetést.

A jelölési folyamat legvégén vált csak biztossá, hogy Miskolcon, a BAZ megyei 2-es választókerületben nem a párt alelnöke, nőtegozati elnöke, és parlementi alelnöke kap lehetőséget, hogy megméresse magát.

Pelczné Gál Ildikó
Pelczné Gál Ildikó

Helyette Zsiga Marcell, a Fidelitas jelöltje indulhat a képviselőségért. Egyes forrásaink szerint a döntést maga Pelczné is támogatta, kiesése mégis meglepetést keltett a pártban. Pelcznét a női vonal erősítése érdekében fedezte fel magának a pártvezetés, hirtelen karrierje azonban nem hozott számára népszerűséget, 2006-ban sem tudta szállítani a győzelmet kerületében, sőt az MSZP-s Simon Gábor 52 százalékkal első körben megverte, miközben a Fidesz-alelnök csupán 38 százalékot szerzett.

Csak listán indul majd a Fidesz egykori titkosszolgálati minisztere, Demeter Ervin is. Az egri egyéni választókerületben Habis László polgármester lesz a jelölt.

Demeter Ervin
Demeter Ervin

Az egyéni képviselői körből távozó Pelczné helyett a női jelöltek számát gyarapíthatja majd Rónaszékiné Keresztes Mónika, a főváros VII. kerületében. A Deutsch Tamás távozásával keletkezett űrt betöltő erzsébetvárosi választókerületi elnök hétgyermekes anya, a tavasszal egy babakocsis tüntetéssel hívta fel magára a figyelmet.

Orbán Anita
Orbán Anita

A XI. kerületben is új nővel erősíthet a párt: az eddig esélyesnek tartott Schneller Domonkos helyett a végén – úgy tudjuk – Orbán Anita lett a befutó, aki a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese.

Érdekes fordulat, hogy a zsidó világösszeesküvésről szóló nyilatkozatával nagy botrányt keltő edelényi polgármester, Molnár Oszkár helyett egy Magyarországon élő libanonit szervezett be a Fidesz. A hírek szerint a magyarul jól beszélő, keresztény vallású Pierre Chakib Daher indul Edelényben, ő egyébként a helyi kórház igazgató főorvosi posztját tölti be. Daher már Molnár Oszkár első botrányánál szembekerült a polgármesterrel. Háziorvosként cáfolta, hogy a romák körében találkozott volna olyan anyákkal, akik a magasabb tb-támogatás érdekében ártottak magzatuknak.

A párt korábban sem idegenkedett az etnikai és más kisebbségek képviseletének megjelenítésétől, a parlamentben több roma képviselő is helyet kapott a frakcióban, Brüsszelbe pedig egy siketnéma képviselőt delegált a Fidesz.

Molnárhoz hasonlóan kifejezetten a pártvezetés döntése alapján esett ki a jelölti körből Nógrádi László, lenti polgármester és Kékkői Zoltán, baranyai képviselő. Az ő tevékenységükkel régóta elégedetlenek voltak a Szentkirályi utcai pártközpontban.