A Centrum Parkoló ügyeit vizsgálja a parlament

2009.12.14. 19:59
Felállhat a Centrum Parkoló Kft., valamint a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának tevékenységét és kapcsolatát kivizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az ezt kezdeményező határozati javaslatot. Közben két kerület újabb egy évtizedre szerződtette az országgyűlésben vizsgálat alá vont Centrumot.

A Ház 343 igen, 7 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta a Herényi Károly képviselő indítványát, amit a politikus még 2007 májusában nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A testület egyebek között foglalkozik majd azzal, miért engedhette meg hét éven keresztül számos fővárosi kerület - a VI., VII., VIII., majd az I., II., és III. kerület - vezetése azt, hogy a Centrum Parkoló Kft. 10 évre "megingathatatlan pozíciót" szerezzen a parkolóhelyek üzemeltetésében.

A javaslat szerint feltárják azt is, hogyan engedhette meg az érintett kerületek vezetése, hogy a kft.-vel kötött hátrányos szerződés alapján a kerületeket hét év alatt több milliárd forintos kár érje.

A parlamenti döntéssel szinte egyidőben a VII. kerület önkormányzata is döntött a Centrum ügyében, és újabb 10 évre megbízta azzal, hogy a kerületben szedje a parkolódíjakat és vesse ki a büntetéseket. A erzsébetvárosi képviselő-testülete azért választotta a céget, mert a Centrum adta az egyetlen ajánlatot a kerület által kiírt pályázatra.

A főváros VIII. kerületében alig két hete döntöttek úgy, hogy jövő év elejétől a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szedi a Centrum Kft. helyett a parkolási díjakat. Józsefváros hosszútávon az eddigi bevétel többszörösét várja a parkolás saját kézbevételével.