A győri H1N1-baba jól van, anyja életveszélyben

2009.12.14. 18:09
Válságos az állapota a H1N1 vírus szövődménye miatt a Győrben kezelt 21 éves kismamának, hat hónapra született gyermekének állapota stabil. Szegedről újabb a betegség miatt indított korai szülést jelentettek.

A győri Petz Aladár kórházban csütörtökön császármetszéssel világra segített kisbaba  állapota stabil.

Oláh Attila orvos-igazgató azt mondta: a kismama életveszélyben van, állapota az elmúlt két napban romlott, az orvosok az életben maradásáért küzdenek. Az alig több mint hat hónapra 950 grammal született kisbaba állapota  a professzor szerint biztatóbb, olyan mint minden más újszülötté, aki  ilyen  kis súllyal jön világra. A kislány intenzív terápiás kezelésben részesül.

A fiatal nő november utolsó napjaiban került az intenzív osztályra, a H1N1 vírus által okozott fertőzés szövődményeként fellépő súlyos tüdőgyulladással. Azóta altatják és mesterségesen lélegeztetik. Az első napokban tapasztalt kisebb javulás után  állapota stagnált, de végig életveszélyes volt. Az utóbbi napokban bekövetkezett rosszabbodás  miatt  válságosra fordult a 21 éves kismama állapota - mondta a professzor.

Szegeden megszült az egyik kismama, akit H1N1 vírusfertőzéssel kezeltek. Az édesanya és a baba állapotáról részleteket keddre ígérnek - közölte hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja.

A tájékoztatás szerint Szegeden hétfő délutánig huszonkét újinfluenzás beteget ápoltak. A hét férfiből egy szorul intenzív kezelésre és gépi lélegeztetésre. A kilenc női betegből hárman vannak intenzív osztályon és egyikük légzését segíti gép, míg ketten a fertőzőosztályon gyógyulnak. Közülük egyikük szombaton megszült. A gyermekklinikán jelenleg hat fiatalt kezelnek, de csak egyikük van intenzívosztályon.

Szegeden az első pozitív H1N1 eredmény óta hétfőn kora délutánig 184 embert vettek fel a klinikára influenzaszerű tünetekkel. Ebből 85 esetben bizonyult H1N1 pozitívnak az eredmény - tartalmazza a közlemény.