Elakadt a tárgyalás a szlovák nyelvtörvényről

2009.12.15. 13:02 Módosítva: 2009.12.15. 16:26
Budapest szerint további egyeztetésekre van szükség a szlovák kormánnyal az államnyelvtörvény ügyében, a szlovák fél azonban nem jött el a kormányközi kisebbségi vegyes bizottság keddi ülésére. A december 4-i találkozón nem jutottak a napirendi pontok végére, de a szlovák kormány szerdán már el akarja fogadni a végrehajtási utasítást.

Budapest szerint Pozsony egyoldalúan megszakította a tárgyalásokat a szlovák államnyelvtörvényről, közölte kedden Szabó Vilmos külügyi államtitkár azután, hogy a szlovák kormány képviselője nem jelent meg Budapesten a kormányközi kisebbségi vegyes bizottság ülésén.

A magyar társelnök szerint ezzel Szlovákia megszegte a szeptemberi szécsényi magyar-szlovák kormányfői megállapodást. Szabó Vilmos a múlt héten december 15-re hívta meg Budapestre a szlovák kormány képviselőjét, a vegyes bizottság előző, december 4-i ülése ugyanis nem fejezte be az elfogadott napirend megtárgyalását. A szlovák kormány pedig a december 16-i, szerdai ülésén készül elfogadni az államnyelvtörvény végrehajtási utasítását.

A magyar kifogások

Magyarország kifogásolja, hogy a végrehajtási utasítás olyan korlátozásokat is bevezet a kisebbségi anyanyelvhasználatban, amilyet a nyelvtörvény még nem írt elő, emelte ki Szabó Vilmos. Például olyan településeken, ahol a lakosság legalább 20 százalékát alkotja a magyar kisebbség, a hivatalokban is szabad használni a magyart. Most a végrehajtási utasítás a magyar nyelv használatát csak akkor engedi, ha a jelenlévő szlovák anyanyelvűek ezt nem kifogásolják.

A magyar álláspont szerint a szlovák államnyelvtörvényhez elkészült végrehajtási utasítás újabb bizonytalanságokat és félelmet kelt a szlovákiai magyar kisebbségben, mondta a külügyi államtitkár. A törvény lehetővé teszi a büntetést a szlovák nyelv helytelen használatáért vagy a kisebbségi anyanyelv használatáért. A végrehajtási utasítás nem tisztázza, hogy ki és hogyan tehet feljelentést az államnyelvtörvény megszegéséért, és milyen hatóság hogyan kezeli a feljelentéseket, továbbá milyen jogok illetik meg a feljelentett személyt.

A Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő szeptemberi szécsényi megállapodása értelmében a két ország elfogadja a nyelvtörvény kérdésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet kisebbségi főbiztosának minden ajánlását.

Budapest szerint további magyar-szlovák tárgyalásokra volna szükség, mondta a külügyi államtitkár.

Szlovákia nyitott

A szlovák külügyminisztérium visszautasította a magyar állítást. Peter Stano külügyi szóvivő szerint Szlovákia továbbra is nyitott a kétoldalú szakértői tárgyalások előtt, de azoknak csak a jövő évben kellene sorra kerülniük.