37-re nőtt az újinfluenza áldozatainak száma

2009.12.16. 16:07 Módosítva: 2009.12.16. 16:29
Legutóbb egy észak-magyarországi 74 éves férfi esetében bizonyosodott be egyértelműen, hogy halálának köze van az újinfluenza vírussal való fertőzöttséghez - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Falus közölte: a megelőző héten 13 halálesetről értesültek, amely összefüggésben van az újinfluenzával, köztük van az első gyermek áldozat is. A győri, tízéves gyermek több, idegrendszert érintő betegségben szenvedett.

Jelenleg négy géppel lélegeztetett kismama fekszik intenzív osztályokon - tette hozzá. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten mintegy 46 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ez az azt megelőző héthez képest 6,7 százalékos növekedést jelent - mondta Falus Ferenc.

"A járvány egy viszonylag magas szinten stabilizálódóban van (...), ami azt jelenti, hogy az orvoshoz fordulók aránya nem meredeken nőtt, mint két héttel ezelőtt, de sajnos még mindig növekszik" - fogalmazott. Falus Ferenc kitért arra, hogy az orvoshoz fordulók nyolcvan százaléka továbbra is 35 év alatti volt. A múlt héten 630 beteget ápoltak kórházban influenzaszerű tünetekkel, ez tíz százalékkal több, mint az azt megelőző héten.

A hivatalosan kimutatott pozitív esetek száma 1.484-re nőtt.
Falus Ferenc szerint arra számítanak, hogy a téli iskolai szünet megfogja a járvány terjedését. MInt mondta, karácsonyig minden állapotosnak és gyermeknek meg kellene kapnia a védőoltást, hogy az iskolakezdésre védettek legyen.

Az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatót megelőzően karitatív szervezetek képviselőivel tárgyalt, akik újságíróknak elmondták, hogy részt vesznek az oltás népszerűsítésében.