Kártérítést kapnak a mandulaműtétbe belehalt kisfiú szülei

MTI/Index
2009.12.16. 13:21 Módosítva: 2009.12.16. 14:22
A Pécsi Ítélőtábla jogerősen 14 millió forint nem vagyoni kártérítés és kamatai megfizetésére kötelezte a szigetvári önkormányzatot szerdán, mert 2005-ben az általa fenntartott kórház egyik orvosának mulasztása rontotta egy mandulaműtét után meghalt kisfiú életben maradási esélyeit.

Az ötéves szentegáti gyereek manduláját 2005. február 24-én, a pécsi gyermekkórházban távolították el, és bár a sebek szépen gyógyultak, a kisfiú torka március 3-án vérezni kezdett, ezért szülei bevitték a szigetvári kórházba. Mivel az intézményben személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt nem végeznek gyermek-mandulaműtéteket, az ügyeletes orvos, a későbbi vádlott mentőt hívott, hogy a beteget a pécsi gyermekkórházba szállítsák.

A szigetvári mentőautókban - akárcsak a nem a megyeszékhelyről induló mentőkben - délután négy órától reggel nyolcig nincs orvos, ezért a doktor azt is kérte, hogy ezzel egy időben Pécsről Szigetvár felé induljon egy másik jármű, amelyen már orvos is tartózkodik, így a beteg félúton szakszerű ellátást kaphat. Mire a két mentőautó személyzete lebonyolíthatta volna a betegcserét, a kisfiú meghalt.

Halála miatt 2007-ben a szigetvári kórház akkori ügyeletes orvosát hat hónap, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság. A bíró az orvost foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetésben mondta ki bűnösnek, de előzetes mentesítésben részesítette, azaz a férfi mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól, és tovább dolgozhat.

Indoklásában elmondta: az orvos gondatlanul járt el, mert nem kötött be infúziót a gyereknek, amely megelőzhette volna a halálát okozó vérzéses sokk kialakulását. Ezenkívül úgy engedte el, hogy a mentőautóban csak segédápoló tartózkodott.

A Pécsi Ítélőtábla szerdai ítéletével megváltoztatta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság határozatát, amelyben még összesen 19 millió forint kártérítés szerepelt. Az ítélőtábla ezt túlzónak találta. Lábady Tamás bíró közölte: a kártérítés mértékéről a Legfelsőbb Bíróság a kisfiú halála ügyében hozott döntésének figyelembe vételével határoztak. Az LB kimondta, a haláleset és az orvos mulasztása között nem közvetlen ok-okozati összefüggés, azaz a gyerek nem kifejezetten az orvos gondatlansága miatt halt meg, bár valóban csökkentek az életben maradási esélyei. Lábady Tamás bíró elmondta: a táblabíróság a kártérítés megállapításánál nem vehette figyelembe, hogy a haláleset az orvos mulasztása miatt következett be, de nem lehet bizonyítani azt sem, hogy ha a doktor megfelelően jár el, megmenthető lett volna a gyermek élete. A kártérítést így az esélycsökkenés mértékével arányosan kellett megállapítani.