A kipufogógáz-elvezetést nem a tűzoltóság felügyelte az Allee-ben

2009.12.18. 15:03 Módosítva: 2009.12.18. 16:17
A kipufogógáz és a szénmonoxid érzékelésére, elvezetésére szolgáló rendszer felügyelete nem a tűzoltóság hatáskörébe tartozik, közölte a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, amely csütörtökön tüntette ki az Allee bevásárlóközpont használatbavételi engedélyét kidolgozó munkatársat.

"Az Allee Bevásárlóközpont építési és használatbavételi eljárása során a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tűzvédelmi szakhatóságként járt el. A tűzoltóság a tűzvédelmi berendezések működését vizsgálta, melyek tűz esetén működnek. A kipufogógáz, illetve szénmonoxid érzékelésére és elvezetésére kiépített rendszer, az épületet használók egészségvédelmét szolgálja, és nem tűzvédelmi berendezés" - közölte Dobson Tibor a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

Mint beszámoltunk róla, a fővárosi tűzoltóparancsnok csütörtökön kitüntetette azt a tűzoltó alezredest, aki az épület használatbavételi engedélyét kidolgozta. A pláza megnyitása után három nappal tizenheten, majd másnap öten lettek rosszul kipufogógáz-mérgezés miatt. A történteket feltehetően az okozta, hogy nem működött megfelelően a szellőzőrendszer, és a gáz felszivárgott a parkolótérből.

Dobson Tibor közleménye szerint félreértésen alapul, hogy a tűzoltóság feladatának tulajdonítják a kipufogógáz-elvezetés ellenőrzését. A tűzoltóság más szakhatóság feladat- és hatáskörébe nem folyik bele, áll a közleményben.