A szakértő szerint nem manipulálták az UD-s felvételt

2009.12.19. 11:28 Módosítva: 2009.12.19. 11:28
Az igazságügyi szakártő véleménye nem támasztja alá a Magyar Nemzet korábbi értesülését, miszerint a Dávid Ibolya által prezentált felvételt manipulálták – írja a Népszabadság szombati száma.

Három hete a Magyar Nemzet egy cikket közölt, mely szerint „az MDF elnöke manipulált, vágott, részben törölt hangfelvétellel robbantotta ki az UD-ügyet. Az igazságügyi hangszakértői vélemény úgy fogalmaz: a titkosszolgálat által rögzített felvételen van egy olyan szakasz, ahol a hang kimarad, majd újra folytatódik a szöveg valahol egy mondat közepén”.

Az igazságügyi hangszakértőnek a Központi Nyomozó Ügyészség által folytatott eljárásban – egyebek között – arról kellett véleményt formálnia, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal által készített hangfelvételek, vagyis az ügyben nyilvánosságra került hanganyagok azonosak-e, illetve az utóbbiakat manipulálták, szerkesztették, vágták-e. Ezek azok az anyagok, amelyek nyomán Almássy Kornél felhagyott MDF-elnöki ambícióival.

A Népszabadság  információi és a lap "rendelkezésére álló dokumentumok" nem támasztják alá azt az állítást, hogy például a Dávid Ibolya által bemutatott, és az ellene irányuló adatgyűjtést taglaló hangfelvételek manipuláltak lettek volna. A szakértő egy helyen úgy fogalmaz, hogy az általa összehasonlított, és grafikus úton is elemzett felvételek „szemmel láthatóan azonosak”.

A lap által ismert igazságügyi szakértői dokumentum nem tartalmaz olyan kitételt, amely arra utalna, hogy bármelyik, nyilvánosságra került felvételt manipulálták volna.