Késve indulnak a vonatok a hó miatt

MTI/Index
2009.12.19. 17:35 Módosítva: 2009.12.19. 18:08
Az intenzív havazás és hófúvás miatt jelentős késésekre kell számítani Közép-Magyarország és a Dunántúl nyugati és déli területének vasútvonalain közlekedő személyszálló vonatok menetidejében.

Szolnokon leszakadt egy felsővezeték, emiatt jelentős késéssel járnak a vonatok a Budapest–Szolnok–Békéscsaba és a Budapest–Szolnok–Debrecen vonalakon. A szakemberek ugyan este hat órára helyreállították a vezetéket, de a műszaki hiba következtében feltorlódott szerelvények miatt csak 60 perc késéssel tudnak járni a szerelvények.

Vác és Budapest között 30-40 percet késnek a vonatok, mert  Rákosrendezőnél elromlott az egyik váltó, írja a Független Hírügynökség. A hibát a MÁV szakemberei már kijavították, de a késések - a havazástól is függően - csak fokozatosan, várhatóan a késő esti, éjszakai órákra fognak megszűnni.

A Debrecen-Mátészalka vonalon egy balaset miatt is késésre kell számítani, tudta meg a Független Hírügynökség. Egy autó ütközött vonattal Nyírgelse és Nyíradony között. A balesetben senki sem sérült meg, de a rendőrségi helyszínelés miatt a balesetben érintett szerelvény 60-80, míg a többi vonat utasai 25- 30 perces késésre számíthatnak a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon.

A lehullott havat nemcsak a szél, hanem egy elhaladó vonatszerelvény is a sínek közé sodorja, így pár milliméteres csapadék is megnehezítheti a váltók átállítását. Minden ilyen esetben ki kell söpörni a havat a sínszerkezetek közül, és csak akkor lehet biztonságosan átállítani a váltókat. A szerelvények sokszor késve indulnak el.

Ha a havazás az ország további területeire is áthúzódik, akkor azokon a vasútvonalakon is jelentős késések alakulhatnak ki, mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese szombat délután. A Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pécs vonalon már 25-30 perces késéssel indulnak a vonatok.