A Jobbik az MSZP sarkában lohol

2009.12.21. 14:58 Módosítva: 2009.12.21. 14:58
A Fidesz támogatottsága novemberhez képest 5 százalékkal nőtt, az MSZP-re 9, a Jobbikra 6 százalék szavazna. Az MDF, az SZDSZ és az LMP nem jutna be a parlamentbe, derül ki a Századvég-Forsense közvélemény-kutatásából.

Az év utolsó hónapjában a Fidesz támogatottsága 5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, míg az MSZP-é nem változott, olvasható a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásában.

Az ezer ember megkérdezésével készített kutatásból kiderül, decemberben a legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az MSZP-t a megkérdezettek 9 százaléka, a Jobbikot 6 százaléka említette választandó pártként.

A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz 64 százalékos támogatottsággal rendelkezik, az MSZP 17 százalékos támogatottságával szemben. A harmadik legerősebb politikai erő 9 százalékos eredményével továbbra is a Jobbik, bár a párt támogatottsága a statisztikai hibahatáron belüli mértékben, de csökkent 3 százalékponttal.

Az MDF 3, az LMP 2 százalékot mondhat magáénak a pártot választó biztos szavazók körén belül, míg az SZDSZ az 1 százalékot sem éri el, áll a kutatási eredményben.

Decemberben Bajnai Gordont a kérdezettek 49 százaléka tartotta valamennyire, vagy teljes mértékben alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére. Bajnai Gordon és Orbán Viktor közül a többség azonban továbbra is a volt miniszterelnököt gondolja alkalmasabbnak (40 százalék) a kormányfői pozícióra, derül ki a kutatásból.

A felmérésben kitértek a kormány és az ellenzék munkájának megítélésére is. Ezzel kapcsolatban azt közölték, hogy valamivel többen értékelik jobbnak a kormány munkáját (40 százalék), mint az MDF-et és az SZDSZ-t is magában foglaló ellenzéki tábor tevékenységét (34 százalék). A megkérdezettek 19 százaléka mind a kormányt, mind az ellenzéket negatívan ítéli meg.

A Forsense a Századvéggel közös kérdőíves kutatását december 8. és 17. között készítette.