Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Belső ember szivárogtatta ki az őszödi beszédet

2009.12.21. 20:40
Házon belül rögzítették Gyurcsány őszödi beszédét, hangzott el az MTV hétfő esti Híradójában. A felvétel készítése nem volt jogellenes, mert nem használtak hozzá titkosszolgálati eszközöket. Az továbbra sem nyilvános, hogy ki, kinek a megrendelésére vette fel a beszédet, és az sem, hogy hogyan jutott el a sajtóhoz.

Házon belül rögzítették Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök balatonőszödi beszédét; azonban a nemzetbiztonsági vizsgálat után sem nyilvános, hogyan jutott el a sajtóhoz, számolt be az MTV hétfő esti Híradója.

Belső embertől került nyilvánosságra az őszödi beszéd, nem hallgatták le a szocialista frakció ülését 2006 májusában. A felvétel készítése nem volt jogellenes, mert nem használtak hozzá titkosszolgálati eszközöket, hangzott el a hírműsorban.

Közölték, a kiszivárogtatásáról szóló, több mint három évig tartó nemzetbiztonsági vizsgálat nemrég zárult le. Azt is vizsgálták, hogy ki volt a megrendelő és ki vette fel a beszédet. A kormányszóvivő - mint a műsorban elmondták - azonban nem akart válaszolni a konkrét személyekre vonatkozó kérdésekre.

Az már a vizsgálat elején kiderült, hogy a beszédet a balatonőszödi kormányüdülő hangtechnikai rendszerével rögzítették.

Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja a Híradónak azt mondta, válaszolni kell arra az alapvető kérdésre, hogy használták-e pártpolitikai manipulációra a Nemzetbiztonsági Hivatalt. A hivatalt felügyelő miniszter nem akart nyilatkozni a részletekről.

A hírműsorban emlékeztettek, Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő többször is cáfolta, hogy neki köze lenne a kiszivárogtatáshoz. Az ügy kivizsgálását Szilvássy György volt titokminiszter kezdeményezte.

A Magyar Rádió 2006. szeptember 17-én honlapján a tette közzé a birtokába jutott hangfelvételt, ami a május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt körben elhangzott beszédében - helyenként durva szavakkal - a frakciót a változtatások szükségességére akarta rádöbbenteni, az államháztartás rendbetételéhez szükséges gazdasági kiigazítások és a reformok elindításához, végig viteléhez próbálta megnyerni, és önkritikusan beismerte: a kormány végighazudta az elmúlt másfél-két évet - "hazudtunk reggel, éjjel meg este" -, nem csinált semmit négy évig, az ország lehetőségeit messze túllépték.

A beszéd kiszivárgása után zavargásokba is torkolló utcai tüntetéssorozat kezdődött. Az érzékeny politikai helyzetben Kuncze Gábor akkori SZDSZ-elnök kijelentette, a nyilvánosságra került hangfelvétel, és a miatta kialakult helyzet nem befolyásolja a koalíció működését. Az államfő szerint a kormányfő morális válságot okozott az országban beszédével.

Budapesten, szeptember 18-án a Magyar Televízió székháza előtt súlyos összecsapások voltak, a tüntetők gyújtogattak, romboltak. A tüntetéshullám a Kossuth téren folytatódott, és heteken át tartott, majd minden nemzeti ünnepen enyhébb vagy súlyosabb formában megzavarták a közrendet.

Még abban az évben október 6-án az Országgyűlés a miniszterelnök kezdeményezésére 207 igen szavazattal 165 ellenében bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek és a kormányprogramnak. A miniszterelnök a szavazás előtt mondott beszédében bocsánatot kért az ország helyzetével való szembenézés hiánya és balatonőszödi beszédének nyers és indulatos szavai miatt.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja ettől kezdve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden előre bejelentett felszólalásánál kivonult az Országgyűlés üléséről, mert a kormányfőt "nem kívánatos személynek tartják a politikában". Ilyenkor csak a két frakcióvezető maradt az ülésteremben, ők válaszoltak a kormányfőnek. A beszéd kiszivárgása után az események rekonstruálásakor az is kiderült, hogy a Fidesz már hónapokkal korábban megszerezte az őszödi beszédet.