Járnak, de sokat késnek a vonatok

2009.12.21. 13:13
Minden vonalon megindult a vonatközlekedés az országban, de a szerelvények átlagosan 70 percet késnek. A legnagyobb csúszásra a nemzetközi járatoknál kell számítani, itt akár két órával is meghosszabbodhat a menetidő. A váltókat folyamatosan tisztítják, így az összes főpályaudvaron, köztük a Keletinél is közlekednek a szerelvények - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a MÁV-Start.

Mindenütt járnak a vonatok, de átlagosan 70 perces késéssel kell számolni. A legnagyobb csúszás a nemzetközi vonalakon van, akár 150 perces késés is előfordulhat.

A fővárosi elővárosi vonalon Budapest és Esztergom között 60-70 perces késésekről tájékoztatott a MÁV-Start. A Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vonalakon a zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A hómunkások folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, mert a lehullott havat a vonat is besodorja a sínek közé. Ezen kívül ahol van, ott bekapcsolják az elektromos váltófűtő berendezéseket.

Közben a Budapest-Vácrátót-Vác vonalon leszakadt egy felsővezeték, így a szerelvények a Nyugati pályaudvar helyett Rákospalota-Újpest állomásra futnak be és onnan is indulnak. Balatonboglárnál pedig egy Intercity halálra gázolt egy férfit, itt 11 órától állt a vonatközlekedés.

A MÁV-Start a vonatkésések miatt több intézkedést hozott, hogy kényelmesebbé tegye a várakozást az utasoknak. A Keleti pályaudvaron a személyes ügyfélszolgálati iroda éjszaka is nyitva tart. Ugyanitt a nemzetközi vonatokhoz kialakított Üzleti Váróterembe is bemehetnek az utasok függetlenül attól, hogy belföldre vagy külföldre mennek. Szintén a Keleti pályaudvaron, illetve a nagyobb vasútállomásokon forró teát osztanak a várakozóknak.

Hétfő éjfélig az Intercity vonatokra nem kell helyjegyet és pótjegyet fizetni. Az előre megváltott helyjegyek és pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül fizetik vissza. Ugyanígy térítik vissza az előre megváltott jegyek árát, ha valaki mégsem használná fel a hétfői napon.

Az erős fagy miatt vasárnap este óta komoly fennakadások voltak a vonatközlekedésben. A Keleti pályaudvar még hétfő hajnalban sem tudta menetrend szerint fogadni a szerelvényeket. A fagy sok helyen megterhelte a váltókat fűtő berendezéseket is, amik nem bírták az erős terhelést.