Keddtől sztrájkolnak a kézbesítők

2009.12.21. 19:08 Módosítva: 2009.12.21. 19:12
Sztrájkol keddtől a Kézbesítők Szakszervezete, azt akarják elérni, hogy részesüljenek a társaság eladott ingatlanjainak bevételéből. Szerintük minden dolgozónak egyszeri 100 ezer forint járna. A postai szolgáltatásban fennakadás nem várható, mert csak néhány tízen készülnek munkabeszüntetésre.

Sztrájkot hirdetett keddre a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete, a posta arra számít, hogy munkabeszüntetés nem okoz fennakadást a postai szolgáltatásokban.

A szakszervezet közleményben tudatja, hogy december 22-től határozatlan ideig sztrájkolnak azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből. A szakszervezet szerint elsősorban az üdülők és a Krisztina körúti Postapalota, valamint a Szugló utcai székház elidegenítéséből származó bevételből kell részesíteni a dolgozókat.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője elmondta, úgy tudják, hogy a 11 ezer postai kézbesítő közül mindössze néhány tíz készül munkabeszüntetésre. Hozzátette, nem a sztrájk, hanem az időjárás jelent kihívást.

A Magyar Posta Zrt.-nél a napokban született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amit Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója jelentett be. Akkor a vezérigazgató elmondta, hogy a megállapodást a Kézbesítők Szakszervezete ugyan nem írta alá, de a jövő évi béremelésért ők sem sztrájkolhatnak, mert a reprezentatív szakszervezetek aláírásával érvényes a jövő évi bérmegállapodás.

A Kézbesítők Szakszervezetének követelését, hogy az ingatlanbevételből részesedjenek, téves felfogás, vélekedett Szűts Ildikó. A jóléti ingatlanok eladásából 508 millió forint bevétel származott, és ezzel szemben 590 millió forintot fordítottak jóléti ingatlanok felújítására. A székházak eladásából befolyó bevételből pedig - a tulajdonos döntése értelmében - a postai liberalizációra való felkészülést segítő beruházásokat kell finanszírozni.