Orbán humán csúcstárcát szeretne

2009.12.21. 06:54 Módosítva: 2009.12.21. 07:11
Az egészségüggyel, az oktatással, a kultúrával és a szociális kérdésekkel foglalkozó humán csúcstárcát szeretne kormányában Orbán Viktor, írja a Népszabadság. A forgatókönyvek közül a Fidesz elnöke afelé hajlik, amely 8-9 csúcsminisztériumra és erős kancelláriára épül.

Bár a kormányzati szerkezetről még nincs végleges döntés, a Fidesz minden valószínűség szerint egy „humán” csúcstárcát állít föl, olvasható a Népszabadságban. A lap forrásai szerint van A, B, C és D verzió, amelyek közül az aktuális gazdasági helyzetnek megfelelően lehet választani, ha a Fidesz kormányra kerül.

A lap szerint a Fidesz elnökének leginkább a 8-9 csúcsminisztériummal operáló forgatókönyv szimpatikus. Az Orbán által preferált kormányzati szerkezet erős kancelláriával (Navracsics Tibor), EU-ügyekre koncentráló külügyi tárcával (Martonyi János), a büdzsé egyensúlyára figyelő Pénzügyminisztériummal (Varga Mihály) és a központi fejlesztéseket irányító gazdasági minisztériummal számol. Ezt Matolcsy György irányítaná, de elképzelhető, hogy a volt miniszterre a Fidesz elnöke egy gazdasági stratégiai intézet vezetését bízná.

Az elképzelések szerint az uniós pályáztatást,az uniós projekteket, valamint az állami vagyon kezelését az infrastrukturális tárca felügyelné. Mindemellett lenne agrár- és vidékfejlesztési csúcsminisztérium, valamint honvédelmi tárca.

Az igazi csúcsminisztérium az úgynevezett „humántárca” lenne, amelynek irányítása alá az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát és a szociális kormányzati területet vonnák. A csúcstárca annak az orbáni filozófiának is a szimbóluma lenne, hogy a Fidesz politikájának középpontjában „az emberek állnak”. A lap fideszes forrásai azzal érveltek, hogy nyilván Orbán is rákényszerül keserű lépésekre. „Sokkal szélesebb a manőverezés lehetősége, ha az úgynevezett népjóléti feladatok egyetlen nagy olvasztótégelybe kerülnek”. A „humánminisztériumot állítólag egy „külsős, egészségügyi menedzser” irányítaná, de ismét hallani lehet Mikola István nevét is.

A kiszivárgott hírek szerint a Fidesz elnöke kormányzati feladatokra hazarendelné Brüsszelből az EP-képviselők közül Győri Enikőt, Gaál Kingát, Őry Csaba volt munkaügyi államtitkárt, illetve Glattfelder Bélát, aki eséllyel aspirálhat az agrárminiszteri posztra. A visszaállított Belügyminisztériumot Pintér Sándor irányítaná. A tervek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata más néven egyesülne.