A filozófusok nekimentek az MTA-nak

2009.12.21. 12:10
Az MTA elnöke, Pálinkás József az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsán megmondhatta, hogy kiket szeretne látni kutatóintézet-vezetőként.

A korábbi gyakorlattól eltérően Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke személyesen is részt vett az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) ülésén, ahol állítólag nevesítette azokat, akiket szívesen látna az intézetvezetői pozíciókban, és a testület ennek megfelelően döntött, írta a Népszava. A lap hétfői számában azt írta, hogy ez többeket felháborított.

Az elsősorban természettudósokból álló AKT így helyezte a Filozófiai Intézet élére Boros Jánost, a Politikatudományi Intézet élére pedig Körösényi Andrást, akik a napokban vehették át kinevezésüket az elnöktől, nyolc másik új igazgató társaságában.

Az ügyben érintett Filozófiai Bizottság levélben tiltakozott az eljárás ellen. A levélben azt írták, hogy elítélik azt a gyakorlatot, hogy az MTA saját, szakmailag illetékes bizottságának állásfoglalását egyáltalán nem kérték ki az igazgatóválasztásnál, és olyan bizottság javaslatára hivatkozva döntöttek, amelyben a szóban forgó tudományszak semmilyen módon nincs képviselve.

A Szociológiai Intézet vezetője, Tamás Pál, akit ismét megválasztottak, a lappal azt közölte: nem fogadja el kinevezését, de ezt a döntését nem indokolta.