Demonstráció a BVM Épelemet ellehetetlenítő ítélet miatt

2009.12.22. 16:26
A BVM Épelem Kft. mintegy 120 dolgozója kedden a Kossuth téren tiltakozott az ellen, hogy egy furcsa telekvita miatt rendkívül magas kártérítés fizetésére ítélték céget, ami ellehetetleníti az egyébként nyereségesen működő vállalkozást.

Az MKIK épülete előtt tiltakozók elfogadhatatlannak tartják, hogy nyolcmilliárd forintos kártérítést ítélt meg a választottbíróság a vita másik résztvevője, egy befektetési projektcég számára, lehetetlenné téve ezzel a mintegy 200 családnak megélhetést adó kft. működését.

A tiltakozók petícióját, a BVM Épelem Kft. ellehetetlenítése ellen fogalmazott beadványt Sárkány Viktor, a kft. dolgozója adta át a választottbíróság titkárságvezetőjének, Lukács Józsefnének.

A cég dolgozói ugyanezt a petíciót átadták a Fővárosi Bíróság épületében is.

A BVM Épelem Kft. és az Ablon Group érdekeltségébe tartozó Globál Center Kft. egy telekjogi tisztázatlanság miatt keveredett egymással több mint 10 éve jogvitába. A Globál Center Kft. ugyanis építkezni szeretett volna azon a Budafoki úti 17 hektáros területen, amely közös tulajdonú volt a BVM Épelem Kft.-vel., ám az építési projektcég olyan telekrészletekre adott be építési engedélykérelmet, amelyek még nem is léteztek. A Globál Center a BVM Épelem Kft.-t okolta, hogy nem tudta megvalósítani terveit. 2006-ban azután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választottbíróságra került az ügy, amely ez év november végén úgy döntött, hogy a Globál Center Kft. 8 milliárd forintos kárigénye jogos az építkezés elmaradása miatt. Ezt az alperes BVM Épelem Kft. vitatja.

Az alperes cégnek azonban 30 napon belül  ki kellene fizetnie a felperes kárigényét, amire Pálinkás János ügyvezető szerint semmi esély nincs. Amennyiben a Fővárosi Bíróság nem ad helyt a cég felülvizsgálati keresetének, úgy az ítélet jogerőre emelkedik. Ezután pedig a kártérítési összeg végrehajthatóvá válik. Ezzel mintegy 200 család megélhetése kerül veszélybe, ugyanis az alperes kft. dolgozói többségi tulajdonban van.

Az MKIK választottbíróságának, illetve a Fővárosi Bíróságnak eljuttatott petícióban a BVM Épelem Kft. munkavállalói úgy fogalmaztak, hogy a szóban forgó ügy nyíltan az ingatlan megszerzése érdekében indított per volt.

Nehezményezik, hogy a választottbíróságnál három jól képzett, azonban egy munkahelyen dolgozó jogász döntött a BVM Épelem Kft. ellenében. Úgy tudják, az igazságügyi szakértő is az alperes nézetét osztotta az ügyben, ám ezt a választottbíróság végül is nem vette figyelembe.