Harc a nagyatádi kórház kazánházáért

2009.12.22. 09:31 Módosítva: 2009.12.22. 10:43
Október 1-jétől a nagyatádi kórházat üzemeltető Nagyatád Med Kft. nem engedi be a kórház kazánházába a francia tulajdonú Dalkia Zrt. munkatársait. A Dalkia százmillió forintot költött a kórház energetikai rendszerének modernizálására, és egy szerződés szerint 2018-ig üzemeltethetné a kazánházat. A Nagyatád Med azonban 2008 szeptembere óta nem fizet a Dalkiának, mert szerinte a francia cég aránytalanul túlszámlázza a szolgáltatást. Még azt sem lehet eldönteni, ki tartozik kinek: a Dalkia 200 milliót követel, a Nagyatád Med 283 milliót.

A nagyatádi kórház tartozásai miatt október 12-től a hőszolgáltató Dalkia Zrt. figyelmeztetésképpen két melléképületben napi néhány órára korlátozta a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást. Ez akkor nem okozott fennakadást a betegellátásban, mert a korlátozást a betegek és orvosok által nem használt helyiségekben léptették életbe. Több tárgyalás után az események váratlan fordulatot vettek. December elsején 0 órakor a kórházat üzemeltető Nagyatád Med Kft. birtokba vette a kórház Dalkia által üzemeltetett kazánházát, ahová másnap reggel már nem is engedték be a Dalkia munkatársait, és azonnali hatállyal fölmondták a Dalkia szerződését.

Azt, hogy kinek van igaza a Nagyatád Med Kft. és a Dalkia több mint egy éve húzódó vitájában, azt nem az Index, hanem valószínűleg a bíróság fogja eldönteni, de neki sem lesz egyszerű dolga. A történet azonban több szempontból is tanulságos. Az egyik fél egy francia tulajdonú hőszolgáltató, amellyel valami hasonló történt, mint az ugyancsak francia érdekeltségű pécsi vízműszolgáltatóval. A másik szereplő egy olyan cég, amely a nyáron összeomlott Hospinvesthez hasonlóan egy kórház üzemeltetésébe fogott, és az egészségügy kiszámíthatatlan viszonyai között próbál boldogulni.

Bevették a kórházakat

A Dalkia Energia Zrt., az egykori Prometheus Tüzeléstechnikai Vállalat majd Prometheus Zrt. jogutódja, amelyet a kilencvenes évek elején privatizáltak, és francia tulajdonba került. A ma 800 embert foglalkoztató cég lakások távfűtésével, költségvetési és önkormányzati intézmények energetikai rendszerének üzemeltetésével, ipari ügyfelek ellátásával, és emellett mintegy 60 kórház és egészségügyi intézmény energiaszolgáltatásával foglalkozik.

A Dalkia a kilencvenes évek közepétől sorra állapodott meg a kórházakkal arról, hogy elavult energetikai rendszerüket modernizálja. Az intézményekben több tízmilliós, sőt százmilliós fejlesztéseket hajtott végre, s jellemzően 10-15 évig üzemeltetheti a kórházak energetikai rendszerét. A Dalkia mint nagyfogyasztó a piacion kedvező feltételekkel tud gázt vásárolni. A cég a kórházaknak fűtést, melegvizet, hűtést és az orvosi műszerekhez szükséges gőzt szolgáltat, emellett vállalja a rendszerek karbantartását és javítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kórházak kazánházai és energetikai rendszerei a szerződés idejéig a Dalkia tulajdonában állnak.

A kórházak fenntartói általában négy címen fizetnek a Dalkiának: az energiafelhasználás után átalányban vagy mérés szerint, üzemeltetési-karbantartási költséget, úgynevezett garanciadíjat, és törlesztik a kórházban kiépített új energetikai rendszer árát. "Az energetikai rendszer korszerűsítése után a kórház energiaellátása a korábbiakhoz képest lényegesen gazdaságosabban biztosítható, az új technológia beruházási költsége az elért megtakarításból fedezhető" - vázolta a konstrukció lényegét Major Márton a Dalkia gazdasági igazgatója.

Jött az új üzemeltető

A cég a kórházak fenntartóival, általában az önkormányzatokkal szerződött. Így történt ez 2003-ban Nagyatádon is. A vita 2008 júliusában kezdődött, amikor a város polgármesterét adó Nagyatádért Egyesület, a szocialisták és a független képviselők támogatásával az akkor már 563 millió forint adóssággal küzdő kórház vagyonkezelői, működtetési feladatait 25 évre átadta a Medical Investments Zrt. leányvállalatának, a Nagyatád Med Kft.-nek.

Az új üzemeltető abban volt érdekelt, hogy csökkentse a kórház kiadásait. Tárgyalt a beszállítókkal, a gyógyszerkereskedőkkel és újra akarta tárgyalni a Dalkiával korábban megkötött szerződést is. Az új üzemeltető és a Dalkia 2008 nyarán abban állapodott meg, hogy a Nagyatád Med kifizeti a kórház korábban felhalmozott 202 millió forintos adósságának kétharmadát, cserébe 5 évvel meghosszabbítják a francia cég eredetileg 10 éves szerződését.

A Dalkia állítása szerint azonban az új üzemeltető 2008 szeptembere óta egyáltalán nem fizetett semmit a hőszolgáltatásért, miközben ők folyamatosan biztosították a szükséges energiát a kórháznak. A Nagyatád Med azzal érvelt, hogy a Dalkia 2008 végéig nem dolgozta ki a koncepciót a kórház energiafogyasztásának csökkentésére, és az átállásra átalánydíjasról a mérés szerinti számlázásra, holott ebben megállapodtak. A Dalkia végig kötötte magát ahhoz, hogy minden lépést csak akkor tesznek meg, ha a Nagyatád Med rendezi a kifizetetlen számlákat.