Transparency: Sok hiba van a korrupcióellenes csomagban

2009.12.22. 07:00
A Transparency International Magyarország szerint a korrupcióellenes törvénycsomag jó lépés, de sok hiba is van benne. Bírálták a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítását.

A Transparency International Magyarország (TIM) közleménye szerint alapvetően előremutató a kormány által benyújtott és a parlament által elfogadott korrupcóellenes törvénycsomag, azonban számos szakmai hiba csökkenti az új törvények erejét, és így nehezíti a korrupció elleni harcot..

A Transparency International hétfőn fogadott el állásfoglalást a 2009. március 1-jétől életbe lépő jogszabályról.

A korrupció ellen harcoló világszervezet szerint a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása szakmailag elhibázott lépés. Szerintük nem oldja meg a jelenlegi szervezeti átfedéseket, nem növeli a korrupció ellen harcoló intézmények hatékonyságát. "A korrupció ellen rendszerszerűen kell küzdeni, és nem újabb adminisztratív eszközökkel" - mondta Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi irodájának vezetője.

A civil szervezet javaslatára bekerült ugyanakkor a jogszabályba az, hogy a Hivatal elnökét ne lehessen újraválasztani.

Az úgynevezett "átláthatósági megállapodás", azaz a közbeszerzésekben pályázatokat kiírók és pályázók közös megállapodásának és a közbeszerzés monitorozásának módszere szintén a törvénycsomag része lett, ám jelenlegi formájában a Transparency International azt nem támogatja. A kapcsolódó kormányrendelet hiányában a részletek még nem ismertek, de félő, hogy az átláthatósági biztosok regisztrációjával olyan akkreditációs lista születik majd, amin a piacról ismert közbeszerzési ellenőrök, szakértők és tanácsadók szerepelnek. "Civil ellenőrzési eszköz helyett egy újabb állami kontrollintézmény sejlik a jogszabályból, ami további korrupciós kockázatot jelenthet" - véli Alexa Noémi.

Az "átláthatósági megállapodás" módszerét a TI dolgozta ki, és a szervezet javaslatára alkalmazza világszerte számos közintézmény. Eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer eredményeként nemcsak visszaszorult a korrupció, hanem jelentősen növekedett a közbizalom is az alkalmazó intézmény irányában.

A Transparency International állásfoglalásában kiemelte, hogy az antikorrupciós törvénycsomag legelőremutatóbb része a közérdekű bejelentők védelmét intézményesítő új szabályrendszer. A szervezet szerint fontos fejlemény, hogy a bejelentők védelmét kiterjesztették a közeli hozzátartozókra, közérdekvédelmi bejelentéssel összefüggésben a munkáltatón kívüli más szervezetek által okozott hátrányok körére, valamint az is, hogy a törvény tárgyi hatályát kiterjesztették az állami és önkormányzati vagyonról hozott döntésekre.