Véget ért Pettkó András nagy sorozata

2009.12.28. 10:26
Kevesebbet beszéltek a képviselők a parlamentben 2009-ben, mint az előző évben. A legtöbbet és legtöbbször Averkeszi Dezső szólalt fel, Orbán Viktor egyszer sem kért szót.
Avarkeszi Dezső
Avarkeszi Dezső

2009-ben a szocialista Avarkeszi Dezső beszélt a legtöbbet, és ő is szólalt fel a legtöbbször a parlamentben, derül ki az Országgyűlés adataiból. A parlamenti képviselők összességében kevesebbet beszéltek, mint az előző évben.

Ezzel megszakadt Pettkó András volt MDF-es parlamenti képviselő 2007 óta tartó sorozata, két évig ugyanis ő volt a legtöbbet és a legtöbbször felszólaló képviselő.

Avarkeszi Dezső 145 alkalommal szólalt fel és majdnem 11 és fél órát beszélt. A felszólalások számát tekintve 124-gyel követi őt Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára, utána 121-gyel Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára jön, majd 119-cel Gőgös Zoltán szocialista agrárállamtitkár. 2008-hoz képest lényegesen kevesebbszer szólaltak fel a politikusok. Ez a legtöbbet beszélőkre is vonatkozik, Pettkó András 2008-ban még több mint kétszáz felszólalással lett az első.

Pettkó András
Pettkó András

Ha a felszólalások összidejét nézzük, Avarkeszi mögött Göndör a második alig kevesebb mint 9 és fél órával, a harmadik pedig Keller 8 és háromnegyed órányi beszéddel.

Bajnai Gordon miniszterelnök 2009-ben negyvenszer szólalt fel az Országgyűlésben és összesen 4 óra 8 percet beszélt, ezzel befért az első húszba.

A frakcióvezetők közül Kóka János (SZDSZ) szólalt fel a legtöbbször, és ő beszélt a legtöbbet is: 66 alkalommal, összesen 7 óra 18 percet. A pártelnökök közül Lendvai Ildikó (MSZP) volt a legaktívabb alig több mint egy órával. Orbán Viktor 2009-ben nem szólalt fel, miközben 2008-ban egyszer, 2007-ben pedig kétszer kért szót a parlamentben.

Azok közül, akik csupán egyszer kértek szót, a legrövidebb felszólalás - 8 másodperccel - Kőhegyi István (MSZP) nevéhez fűződik, aki a külügyi bizottság álláspontját mondta el az egyik ülésen. 2009-ben az előző évnél többen, negyvennégyen nem szólaltak fel egyáltalán. Köztük van például a szocialista Juhász Ferenc és Steiner Pál, a fideszesek közül pedig Rogán Antal és  Kövér László.