Erzsébet
1 °C
4 °C

Egyre kevesebb az influenzás beteg

2010.01.01. 11:48
Kevesebb mint a fele volt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma december 21-e és 27-e között egy héttel korábbihoz képest, a becslések szerint 15 200 ember fertőződött meg azon a héten - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legutolsó, a héten közölt jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy a három munkanapos 52. héten, a téli tanítási szünet kezdetén több mint 75 százalékkal csökkent az influenzások száma a két héttel korábbihoz képest.

Harmadával csökkent a kórházban kezeltek száma is, viszont nőtt a súlyosabb esetek között a 30 éven felüliek aránya. Az év utolsó hetében 7 ember halt meg az influenzával kapcsolatos szövődményben a jelentés adatai alapján, velük együtt május óta bizonyítottan 52 ember esett áldozatul a kórnak.Az országban mindenhol csökkent az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága.

Feltehetően a téli szünet kezdetének is köszönhető, hogy a korábbi hetekhez képest kevesebb gyerek fertőződött meg, az új betegek között 29 százalék volt a 15 éven aluliak aránya. A betegek egyik ötöde a 15-24 éves fiatalok, másik ötöde (21,8 százaléka) a 25-34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 23 százalék, míg a 60 éven felülieké 5,3 százalék volt.

A 52. héten 360 beteget ápoltak kórházban itthon influenza illetve influenzaszerű megbetegedés miatt, csaknem harmadával kevesebbet, mint az előző héten. A kórházba utalt betegek csaknem 45 százaléka 30-64 éves, negyede gyermek, 18,3 százaléka 15-29 éves fiatal volt. A 65 éven felüliek aránya 12 százalék.

A 100 000 lakosra jutó kórházi felvételek száma az 1-4 évesek között volt a legmagasabb, de mindössze fele az előző héten tapasztaltnak. 43 felnőtt és 2 gyermek szorult intenzív ellátásra. A súlyos légzési elégtelenség miatt gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma (40 fő) megegyezett az előző hetivel.

Itthon 7 újinfluenzás fertőzött halt meg december 21-e és 27-e között, közülük hat embernek - négy fő a 30-64 éves korosztályba tartozott, két fő 65 éven felüli - egy vagy több krónikus alapbetegsége volt, egy pedig túlsúlya miatt a fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott.

Az érintett héten 73 mintában mutatta ki az ÁNTSZ laboratóriuma a H1N1 vírust, ezekkel együtt május óta összesen 1 704-re nőtt a bizonyított esetek száma. A 7 halálos áldozattal együtt pedig 52-re emelkedett a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma a jelentés szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?