Sólyom: A Nap pályája győzedelmesen emelkedik

2010.01.01. 11:07 Módosítva: 2010.01.01. 11:07
Négy év óta tudjuk, hogy választási döntéseinknek súlyuk van, mondta ciklusának utolsó újévi beszédében Sólyom László köztársasági elnök, aki szerint meg kell szüntetni a korrupciót, amiben fuldoklik az ország, az iskolaügyet pedig nemzeti üggyé kell tenni.

„A Nap pályája ismét győzedelmesen emelkedni kezd. Immár hosszabbodnak a nappalok. Hiába van tél, a tavasz közeledtének jegyébe fordult már minden” – mondta december 30-án felvett újévi beszédében Sólyom László.

Ahogy a természet változásai miatt mindenki szívében megszülethet a remény, úgy Magyarország is megérett a megújulásra, a 2010-es választási év pedig a köztársasági elnök szerint alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre.

Kizárólag a politikától azonban nem várható, hogy megváltoztassa életünket, ahogy a rendszerváltás sem hozott önmagában nyugati életszínvonalat, sőt, keserves kiábrándulás lett a vége. A remények beteljesedéséhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet.

Választási döntésünknek súlya van

Sólyom László emlékeztetett négy évvel ezelőtti beszédére, amikor azt mondta: felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és ígérgetők hitelességét. „Azt hiszem, mára sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van. Olyan következményekkel jár, amelyek bizony nemcsak a négyéves ciklusra, de annál is tovább érnek.” – mondta az államfő, aki számba vette az elmúlt évek sorsfordító választásait, a népszavazást, valamint az európai parlamenti választást.

Az állammal szemben támasztott követelmények között említette a közbiztonság, a törvényes rend garantálását, a gazdaság olyan szabályozását, hogy biztonságosan fejlődjön és adjon munkát, a szegénység enyhítését, az ország tekintélyének helyreállítását a világban.

Korrupcióban fuldoklik az ország

Az emberek közreműködése nélkül viszont nem megy a korrupció visszaszorítása, mivel „korrupcióban fuldoklik ma az ország. Ez teszi tönkre a gazdaságban a tisztességes versenyt, az intézményekben a tisztességes működést. Joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések – de a mindennapok kis korrupciója, a visszacsorgatott megbízási százalékok, a hatósági engedélyért adott és kapott pénzek is méregként hatnak.”

A köztársasági elnök szerint mindenki megkönnyebbülne, ha az állam kemény fellépése nyomán megszűnne a korrupció, hiszen „az emberek többsége tisztességesen szeretne élni”.

Új kormányzás, új ellenzékiség

Az állam legfeljebb családbarát politikát folytathat, de a gyermekek megszületéséhez mindenekelőtt összetartó, szerető légkörű családok kellenek, valamint a családok és az iskolák együttműködése. Az iskolaügyet a Sólyom szerint nemzeti üggyé kellene emelni.

„Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni. Erre várunk.” – mondta az államfő, aki beszédét azzal fejezte be: Isten, áldd meg a magyart!