Judit
2 °C
7 °C

Sólyom: A Nap pályája győzedelmesen emelkedik

2010.01.01. 11:07 Módosítva: 2010-01-01 11:07:52
Négy év óta tudjuk, hogy választási döntéseinknek súlyuk van, mondta ciklusának utolsó újévi beszédében Sólyom László köztársasági elnök, aki szerint meg kell szüntetni a korrupciót, amiben fuldoklik az ország, az iskolaügyet pedig nemzeti üggyé kell tenni.

„A Nap pályája ismét győzedelmesen emelkedni kezd. Immár hosszabbodnak a nappalok. Hiába van tél, a tavasz közeledtének jegyébe fordult már minden” – mondta december 30-án felvett újévi beszédében Sólyom László.

Ahogy a természet változásai miatt mindenki szívében megszülethet a remény, úgy Magyarország is megérett a megújulásra, a 2010-es választási év pedig a köztársasági elnök szerint alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre.

Kizárólag a politikától azonban nem várható, hogy megváltoztassa életünket, ahogy a rendszerváltás sem hozott önmagában nyugati életszínvonalat, sőt, keserves kiábrándulás lett a vége. A remények beteljesedéséhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet.

Választási döntésünknek súlya van

Sólyom László emlékeztetett négy évvel ezelőtti beszédére, amikor azt mondta: felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és ígérgetők hitelességét. „Azt hiszem, mára sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van. Olyan következményekkel jár, amelyek bizony nemcsak a négyéves ciklusra, de annál is tovább érnek.” – mondta az államfő, aki számba vette az elmúlt évek sorsfordító választásait, a népszavazást, valamint az európai parlamenti választást.

Az állammal szemben támasztott követelmények között említette a közbiztonság, a törvényes rend garantálását, a gazdaság olyan szabályozását, hogy biztonságosan fejlődjön és adjon munkát, a szegénység enyhítését, az ország tekintélyének helyreállítását a világban.

Korrupcióban fuldoklik az ország

Az emberek közreműködése nélkül viszont nem megy a korrupció visszaszorítása, mivel „korrupcióban fuldoklik ma az ország. Ez teszi tönkre a gazdaságban a tisztességes versenyt, az intézményekben a tisztességes működést. Joggal háborítanak fel mindenkit a százmilliós és milliárdos kifizetések – de a mindennapok kis korrupciója, a visszacsorgatott megbízási százalékok, a hatósági engedélyért adott és kapott pénzek is méregként hatnak.”

A köztársasági elnök szerint mindenki megkönnyebbülne, ha az állam kemény fellépése nyomán megszűnne a korrupció, hiszen „az emberek többsége tisztességesen szeretne élni”.

Új kormányzás, új ellenzékiség

Az állam legfeljebb családbarát politikát folytathat, de a gyermekek megszületéséhez mindenekelőtt összetartó, szerető légkörű családok kellenek, valamint a családok és az iskolák együttműködése. Az iskolaügyet a Sólyom szerint nemzeti üggyé kellene emelni.

„Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni. Erre várunk.” – mondta az államfő, aki beszédét azzal fejezte be: Isten, áldd meg a magyart!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?