István, Vajk
17 °C
34 °C

Az OMV követheti a nemzetbiztonságiakat

2010.01.03. 18:14
A rendészeti szervek autóinak rendszámlistája kompletten átkerült az OMV-hez a benzintender miatt. Az MDF szerint az ország nemzetbiztonsági érdekeit veszélyezteti a kormány azzal, hogy egy külföldi tulajdonú céget vont be az állami szervek üzemanyag-ellátásába. Dézsi Mihály, az MDF rendészeti kabinetjének vezetője vizsgálatot sürget az ügyben.

Dézsi Mihály szerint a benzintender kiírása törvényes volt ugyan, de felelőtlen. Nem vették figyelembe ugyanis, hogy a nemzetbiztonsági érdek sérül, amikor a rendészeti szervek autóinak rendszámai kompletten átkerülnek az OMV-hez. Beleértve a Nemzetbiztonsági Hivatalt, a szakszolgálatokat, a rendőrséget és egyéb szerveket is.

Dézsi Mihály szerint a rendszámok birtokában nyomon lehet követni, hogy a szakszolgálatok milyen tevékenységet és hol végeznek.

A párt vizsgálatot szorgalmaz annak érdekében, hogy kiderüljön: ki járt el a Miniszterelnöki Hivatal részéről ilyen felelőtlen és meggondolatlan módon. Dézsi Mihály reményei szerint ebben a kérdésben a Fidesz is együttműködik majd a demokrata fórummal.

Az MDF rendészeti kabinetjének vezetője felidézte, hogy az OMV-vel a kormányzat december 19-én írt alá szerződést 50 millió liter üzemanyagra. Tíz nappal később a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet-módosítás, ami kivette a rendészeti szerveket a központosított közbeszerzés hatálya alól. Dézsi Mihály szerint ez már "eső után köpönyeg".

Korábban Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta, a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők, a Köztársasági Őrezred és a vám- és pénzügyőrség továbbra is a Mol benzinkútjainál tankol 2010-ben is. Ennek oka, hogy ezeket a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny és stratégiailag fontos állami szervezeteket nem érinti az OMV sikerével zárult közbeszerzési eljárás.