Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Meghalt a szezonális influenza első áldozata

2010.01.03. 17:08
Egy nagykanizsai asszony a szezonális influenza első bizonyított áldozata a mostani szezonban. A szilvesztert követő napokban 124-en kerültek kórházba influenzás tünetekkel. Egyre kevesebb a H1N1-fertőzött, de a súlyos esetek aránya nem csökken. Január első két hetében kiderül, hogy túl vagyunk-e az új influenza első hullámán.

Szilveszterkor és az új év első két napján három influenzás fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesítették az ÁNTSZ-t. Az elhunytak között van egy Nagykanizsán elhunyt asszony, akit nem a H1N1, hanem a szezonális influenza vírusa fertőzött meg, ebben a szezonban ő az első áldozata Magyarországon a vírusnak, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos vasárnap.

December 31-e és január 2-a között 124 ember került kórházba súlyos influenzás tünetekkel, közülük tizenketten intenzív ellátásra szorulnak, és kilenc életveszélyes állapotban lévő beteget mesterségesen kell lélegeztetni.

Azt még nem tudni, hogy a 124 újabb beteget pontosan melyik influenzavírus fertőzte meg. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó adatok szerint kevesebben fordulnak ugyan orvoshoz influenzás panaszokkal, mint korábban, a súlyos esetek száma és aránya azonban nem csökken.

December 30-ig a laboratórium által igazolt, H1N1 vírussal összefüggésbe hozható 53 haláleset közül 15-ben az áldozatnak semmilyen alapbetegsége nem volt.

A háziorvosoktól beküldött mintákban csökken a világjárványt okozó H1N1 vírus aránya, és egyre több azon kórokozók aránya, amelyek az influenzához nagyon hasonló tüneteket okoznak. Ilyenek a parainfluenza, a Rhinovírusok, valamint a Chlamydia vagy a Legionella is.

A következő két hét mérvadó lesz

A január első két hetében regisztrált megbetegedések ismeretében lehet majd eldönteni, hogy túl vagyunk-e a járvány első hullámának a csúcsán Magyarországon, mondta Falus Ferenc. Csak ezek alapján lehet eldönteni, hogy a betegek számának meredek és jelentős csökkenése a karácsony előtti hideg napok és a kéthetes iskolaszünet következménye, vagy a járvány ereje gyengült.

Ha a megbetegedések száma nem nő, akkor az első hullámon túl vagyunk és akkor valószínűleg február második felében, márciusban várható a járvány második hulláma, tette hozzá. Ez a második hullám a szezonális és új típusú influenza által keverten fog megbetegedéseket okozni. Biztos lesz ősszel harmadik hullám is, tette hozzá.

Angliában és Amerikában már túl vannak a járvány két hullámán, de Európában most fejeződik be a járvány első hulláma, mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?