Viola
-5 °C
-2 °C

Árvíz a Körösökön

2010.01.04. 09:33
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön.

Tovább áradnak még a Körösök, hétfőn reggel harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Fekete-, a Fehér- és a Kettő-Körösön, első fokú a Sebes-Körösön és a Berettyón. Vasárnap este első fokú készültséget rendetek el a Hármas-Körösön is. A mostani árhullámot az okozta, hogy az év utolsó két napján és január 1-jén a Fekete-Körös forrásvidékén 157 milliméter eső hullott és ez az ott még meglévő 20 centiméteres hóréteget is olvasztani kezdte.

Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu
Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu

A Kettős-Körösön a vasárnap kora este emelték a kettes fokozatú készültséget hármasra, most 752 centiméter a legmagasabb vízállás. Tegnap este rendelték el a Hármas-Körösön is az első fokú készültséget. A Körösök összefolynak, így az alsóbb szakaszok árhullámát a többi folyó felső szakaszán kialakult vízállások befolyásolják. Az aktuális árvízvédelmi fokozatok térképét itt lehet megtekinteni.

Nem mindennapos ugyan a mostani árvíz, de nem is számítanak rendkívül magasnak a vízszintek. A téli időszakban általában akkor fordul elő nagyobb áradás, amikor egy melegebb ciklon érkezik. A mostani annak köszönhető, hogy december 30-31 és január 1-jén melegfront volt és emiatt a Fekete-Körös vízgyűjtő területén 157 milliméter eső esett.

A meleg és az eső a meglévő 20 centiméteres hóréteget is olvasztani kezdte. Egyébként a Fekete-Körös vasárnap késő este a román határon lévő Antnál tetőzött, 1 cm apadást már észleltek reggelre, de védekezés szempontjából ez még jelentéktelen - nyilatkozta hétfőn Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság igazgatója.

Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu
Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu

Belvíz szempontjából az eddigi 7 helyszín helyett hétfőn reggelre már 8 területen rendeltek el készültséget. Körülbelül 5000 hektárral nőtt az elöntött terület, most 15420 hektáron van belvíz. Összesen 19 szivattyútelep működik. Belvíz csak külterületen van, településeket nem veszélyeztet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!