Rossz parancs ismerte el a vérbíró teljesítményét

2010.01.04. 18:30
Egy alá nem írt parancs alapján került ki a Honvédelmi Minisztérium honlapjára, hogy a honvédség vezérkari főnöke születésnapja alkalmából ajándékot adott az 1956-os megtorlások egyik vérbírójának. A HM szerint Mátyás Miklóst végül nem hívták meg az ünnepségre, csupán hat másik nyugalmazott tábornok kapott elismerést Tömböl Lászlótól.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a vezérkari főnök, Tömböl László vezérezredes nem gratulált Mátyás Miklós egykori hadbírónak eddigi tevékenységéhez, és ajándékot sem adott át neki. A tárca sajtóosztálya az Index cikke után jelezte, hogy az ünnepi aktusról szóló híradás a HM honlapján egy alá nem írt parancs alapján született.

Az Index beszámolt arról, hogy a Szabadság Kör hétfőn közleményben jelentette be: követeli, hogy a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal kezdeményezze Tömböl László vezérkari főnök felmentését, mert szeptemberben vendégül látta Mátyást. A tiltakozás a minisztérium szeptemberi, ám eddig elsikkadt híre alapján született, amely szerint jubileumi születésnapja alkalmából „Borszéki Tivadar, Hajnal István, Nagy János nyugállományú vezérőrnagyoknak, dr. Mátyás Miklós nyugállományú hadbíró vezérőrnagynak, valamint Bíró József és Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornokoknak” ajándékot adtak át a HM-ben.

A HM-sajtóosztály szerint a három hónapja kikerült hír valójában hamis. A honlapon egy „korábbi jutalmazási parancsot alapul véve, szerkesztői hibából sajnálatos módon tévesen jelent meg”, hogy az 1956-os forradalmat követő perekben számos halálos ítéletet hozó Mátyás Miklóst is meghívták, és munkáját elismerték.

A közlemény azt álltja, Mátyás nem volt ott az ünnepségen, és neki Tömböl László ajándékot nem adott.

A rövid szöveg szerint honvédelmi miniszter a hibáért felelős vezetőt felelősségre vonta. A sajtóosztályon nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy a megbüntetett HM-s az eredeti parancs szövegezője, a névsor összeállítója, vagy a honlap szerkesztője volt.