Gyorsan árad a Berettyó

2010.01.05. 11:47
Másodfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el a Berettyó szeghalmi szakaszán, ahol egy nap alatt 70 centit emelkedett a vízszint. A Tisza is árad Tokajig, de a Túr és a Szamos már apad. Gondot okoz a belvíz is.

Egy nap alatt 70 centit emelkedett a Berettyó vízszintje Szeghalomnál, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

A védelemvezető, Bara Sándor tájékoztatása szerint kedd reggel 435 centiméter volt a vízállás. Harmadfokú készültséget 500 centiméteres víznél kell elrendelni.

A folyó felső szakaszán ugyanakkor folyamatos az apadás, már az első fokú készültséget is megszüntethették.

Árad a Hortobágy-Berettyó is, elsőfokú a készültség. A belvízzel is küzdeni kell, a Tikövizig területén 6500 hektárt borít víz. A 13 működő szivattyútelep naponta 1,7 millió köbméter vizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba.

Tovább árad a Tisza is, Tokajnál reggel 703 centis vízállást mértek, elsőfogú készültség van érvényben. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a folyó Záhonynál hétfőn éjszaka tetőzött, alatta még árad.

A Túr már apad, elsőfokúra mérsékelték a riasztást. A Szamoson hétfő délután már megszüntették a riasztást. A Kraszna továbbra is árad.