Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsan árad a Berettyó

2010.01.05. 11:47
Másodfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el a Berettyó szeghalmi szakaszán, ahol egy nap alatt 70 centit emelkedett a vízszint. A Tisza is árad Tokajig, de a Túr és a Szamos már apad. Gondot okoz a belvíz is.

Egy nap alatt 70 centit emelkedett a Berettyó vízszintje Szeghalomnál, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

A védelemvezető, Bara Sándor tájékoztatása szerint kedd reggel 435 centiméter volt a vízállás. Harmadfokú készültséget 500 centiméteres víznél kell elrendelni.

A folyó felső szakaszán ugyanakkor folyamatos az apadás, már az első fokú készültséget is megszüntethették.

Árad a Hortobágy-Berettyó is, elsőfokú a készültség. A belvízzel is küzdeni kell, a Tikövizig területén 6500 hektárt borít víz. A 13 működő szivattyútelep naponta 1,7 millió köbméter vizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba.

Tovább árad a Tisza is, Tokajnál reggel 703 centis vízállást mértek, elsőfogú készültség van érvényben. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a folyó Záhonynál hétfőn éjszaka tetőzött, alatta még árad.

A Túr már apad, elsőfokúra mérsékelték a riasztást. A Szamoson hétfő délután már megszüntették a riasztást. A Kraszna továbbra is árad.