1,7 milliárdot kér a MOK az államtól

2010.01.06. 18:43
A kormány 1,7 milliárd forinttal csökkentette az az egészségügyi alapellátásra szánt keretet, ami fejenként havi több tízezer forintos elvonást jelent a háziorvosok számára - állítja a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az érdekképviselet szerint ez tovább rontja az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő praxisok helyzetét, ezért szerdán levélben kérték az egészségügyi minisztert, érje el a kormánynál az újabb megszorítás visszavonását. Medgyaszai Melinda, a szaktárca államtitkára szerint a szóban forgó összeget a munkavállalói terhek csökkenése miatt vonták el, cserébe azonban az év második felében 2 milliárd forintos pluszhoz jutnak a kiemelkedően teljesítő háziorvosi rendelők.

A MOK elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány minden előzetes tájékoztatás nélkül döntött az 1,7 milliárd forintos elvonásról, ami nemcsak az alapellátást érinti, hanem a fogászati ellátásra szánt keretet is, amelyet 600 millióval csökkentettek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint erre a 2010-re érvényes járulékcsökkenés, a tételes EHO megszüntetése, illetve az ÁFA emelés hatása miatt nyílt lehetőség. Az elvonás az úgynevezett kártyapénzt érinti, amelynek eddigi pont/forint értékét 163-ról 156-re csökkentették. Ez a bevétel a háziorvosi rendelőben megforduló páciensek számától illetve életkori megoszlásától függ, és valamivel több mint az összbevétel felét teszi ki.

Nem annyi az annyi

Éger István, a MOK elnöke úgy véli, az elvonás indoklása nem állja meg a helyét. A Kamara számításai szerint ugyanis a megtakarítás praxisonként mindössze 500 forint, tehát a munkáltatói terhek csökkenése közel sem jelent annyi megtakarítást, amennyi elvonást a praxisok elszenvednek. Becslése szerint ez éves szinten több mint százezer forintos mínuszt jelent a 6800 felnőtt és gyerek, illetve a több mint 3000 fogorvosi rendelők számára. A kialakuló helyzet tavaszra az alapellátás megroppanását, a csaknem 2 ezernyi nyugdíjas orvos kiszállását, illetve a háziorvosok rohamosan növekvő kivándorlását eredményezheti - fogalmazott Éger István. A MOK ezért arra kérte szerdai levelében Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy járjon el a kormánynál annak érdekében, hogy az alapellátást érintő megszorításokat visszavonják. A Kamara emellett szeretné tudni azt is, hogy mi teremtett jogalapot az intézkedésre, hisz sem a költségvetési törvényben, sem másutt nem találtak olyan rendelkezést, amely feljogosított volna erre a lépésre.

Megkapták adóban

Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elismerte az 1,7 milliárd forintos elvonás tényét, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakemberek szerint pontosan ekkora többlet keletkezett a munkáltatói járulékok csökkentése miatt. A szaktárca közlése szerint a jövőben további 2 milliárd forinttal támogatnák a háziorvosi praxisokat, ez azonban nem oszlik majd el egyenletesen.

Plusz pénzt a jól teljesítő háziorvosi rendelők kaphatnak majd, amelyet 12 különböző szempont alapján ítélnek majd oda. Ez az OEP által kidolgozott indikátor rendszert jelenti, amely jelenleg tesztüzemben működik, Ez azt jelenti, hogy a háziorvosoknak egy ideje be kell számolniuk a teljesítményükről, így például arról, hogy hány betegük ment el szakorvoshoz, vagy éppen mennyi antibiotikumot írtak fel. Az előbbi kritériumok alapján jó munkát végző praxisok az év második felétől extra juttatásban részesülnének; azt hogy kik és mennyi pénzt kaphatnak, a szakállamtitkár nem tudta megmondani.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a háziorvosi rendelőknek körülbelül felét érintené, az ehhez szükséges jogszabálymódosítás pedig az év második felében léphet életbe. A rendszert azonban csak a szakmai szervezetekkel történő egyeztetés után lehet véglegesíteni - tette hozzá Medgyaszai Melinda. A MOK-kal a tervek szerint a jövő hét folyamán egyeztet erről a szaktárca, amikor vélhetően szó lesz a finanszírozási módosításról is - hangzott el.