Jenő
-2 °C
6 °C

1,7 milliárdot kér a MOK az államtól

2010.01.06. 18:43
A kormány 1,7 milliárd forinttal csökkentette az az egészségügyi alapellátásra szánt keretet, ami fejenként havi több tízezer forintos elvonást jelent a háziorvosok számára - állítja a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Az érdekképviselet szerint ez tovább rontja az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő praxisok helyzetét, ezért szerdán levélben kérték az egészségügyi minisztert, érje el a kormánynál az újabb megszorítás visszavonását. Medgyaszai Melinda, a szaktárca államtitkára szerint a szóban forgó összeget a munkavállalói terhek csökkenése miatt vonták el, cserébe azonban az év második felében 2 milliárd forintos pluszhoz jutnak a kiemelkedően teljesítő háziorvosi rendelők.

A MOK elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány minden előzetes tájékoztatás nélkül döntött az 1,7 milliárd forintos elvonásról, ami nemcsak az alapellátást érinti, hanem a fogászati ellátásra szánt keretet is, amelyet 600 millióval csökkentettek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint erre a 2010-re érvényes járulékcsökkenés, a tételes EHO megszüntetése, illetve az ÁFA emelés hatása miatt nyílt lehetőség. Az elvonás az úgynevezett kártyapénzt érinti, amelynek eddigi pont/forint értékét 163-ról 156-re csökkentették. Ez a bevétel a háziorvosi rendelőben megforduló páciensek számától illetve életkori megoszlásától függ, és valamivel több mint az összbevétel felét teszi ki.

Nem annyi az annyi

Éger István, a MOK elnöke úgy véli, az elvonás indoklása nem állja meg a helyét. A Kamara számításai szerint ugyanis a megtakarítás praxisonként mindössze 500 forint, tehát a munkáltatói terhek csökkenése közel sem jelent annyi megtakarítást, amennyi elvonást a praxisok elszenvednek. Becslése szerint ez éves szinten több mint százezer forintos mínuszt jelent a 6800 felnőtt és gyerek, illetve a több mint 3000 fogorvosi rendelők számára. A kialakuló helyzet tavaszra az alapellátás megroppanását, a csaknem 2 ezernyi nyugdíjas orvos kiszállását, illetve a háziorvosok rohamosan növekvő kivándorlását eredményezheti - fogalmazott Éger István. A MOK ezért arra kérte szerdai levelében Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy járjon el a kormánynál annak érdekében, hogy az alapellátást érintő megszorításokat visszavonják. A Kamara emellett szeretné tudni azt is, hogy mi teremtett jogalapot az intézkedésre, hisz sem a költségvetési törvényben, sem másutt nem találtak olyan rendelkezést, amely feljogosított volna erre a lépésre.

Megkapták adóban

Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elismerte az 1,7 milliárd forintos elvonás tényét, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakemberek szerint pontosan ekkora többlet keletkezett a munkáltatói járulékok csökkentése miatt. A szaktárca közlése szerint a jövőben további 2 milliárd forinttal támogatnák a háziorvosi praxisokat, ez azonban nem oszlik majd el egyenletesen.

Plusz pénzt a jól teljesítő háziorvosi rendelők kaphatnak majd, amelyet 12 különböző szempont alapján ítélnek majd oda. Ez az OEP által kidolgozott indikátor rendszert jelenti, amely jelenleg tesztüzemben működik, Ez azt jelenti, hogy a háziorvosoknak egy ideje be kell számolniuk a teljesítményükről, így például arról, hogy hány betegük ment el szakorvoshoz, vagy éppen mennyi antibiotikumot írtak fel. Az előbbi kritériumok alapján jó munkát végző praxisok az év második felétől extra juttatásban részesülnének; azt hogy kik és mennyi pénzt kaphatnak, a szakállamtitkár nem tudta megmondani.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a háziorvosi rendelőknek körülbelül felét érintené, az ehhez szükséges jogszabálymódosítás pedig az év második felében léphet életbe. A rendszert azonban csak a szakmai szervezetekkel történő egyeztetés után lehet véglegesíteni - tette hozzá Medgyaszai Melinda. A MOK-kal a tervek szerint a jövő hét folyamán egyeztet erről a szaktárca, amikor vélhetően szó lesz a finanszírozási módosításról is - hangzott el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?