Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Csillapodik a havazás

2010.01.06. 15:15 Módosítva: 2010.01.06. 21:46
Csütörtökön északon még előfordulhat havazás, de az ország nagy részén ónos eső, majd eső várható. A hétvégén enyhébb idő valószínű, újabb jelentős havazás a jövő hét elején jöhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint este hatig az ország északkeleti részén fagyott eső, ónos eső előfordulhat, azonban jelentős mennyiségű hó már nem várható. Az ónos eső miatt azonban vigyázni kell az utak jegesedésére. A Dél-Dunántúlon is számítani lehet ónos esőre. Már csak ezeken a területeken van érvényben figyelmeztetés.

Az időkép.hu szerint késő délután nyugaton már csökken a csapadék mennyisége és megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Éjszaka nem várható újabb csapadék, csak az északkeleti részen fordulhat elő szorványosan havazás. Éjszaka -2 és -9 fok között alakul a hőmérséklet, hajnalban sokfelé alakulhat ki köd.

Mivel a hőmérséklet szerdán és csütörtökön is sok helyen fagypont alat marad, a hó és a jég is megmaradhat. Csütörtökön újból megnövekedhet a felhőzet, ezért délután a déli és a keleti területeken eső, míg északon még havazás várható, 5 cm friss hó hullhat. Napközben -1 és +3 fok között alakul a hőmérséklet. Késő este már országszerte eső várható.

Péntekre enyhülést jósolnak a meteorológusok, országszerte 3-7 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, de a csapadék marad. Az ország nagy részén eső, több helyütt záporok lesznek, emellett viharos délkeleti szél is érkezik az országba. Egész hétvégén marad az esős idő, de vasárnap a déli országrészben már kisüthet a nap. A jövő hét elején újabb havazás várható.

Budapesten nem okozott nagyobb fennakadást

A Fővinform tájékoztatása szerint nem okozott a havazás nagyobb fennakadásokat a közlekedésben Budapesten,  a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 107 munkagéppel és 730 hómunkással végzi a hó eltakarítását, de a mellékutakra még nem jutottak el, ezért ezek havasak, csúszósak. A reggeli budapesti helyzetről bővebben>>>

Hómunkásokat vesz fel éjszakai munkára a Fővárosi Közterület-fenntartó, közölte Horváth László helyettes szóvivő szerdán délután. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzés alapján a fővárosban csütörtök reggelig újabb havazás várható (4 centiméter friss hó), ezért ha ismételten esni kezd, a munkagépek visszatérnek a fő- és közösségi közlekedési útvonalakra.

A főutak burkolata nyugaton és északon latyakos és hókásás, a déli területeken vizes, a keleti részeken pedig, ahol ónos eső esik, síkos. A mellékutakon rosszabb a helyzet: az ország szinte egész területén havas, hókásás a burkolat. Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén maradtak szárazak az utak. Északon, Nógrád megyében és a Mátrában sokfelé jegesedést is jeleztek, közölte az Útinform. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hatszáz géppel végzi jelenleg is az utak hó- és síkosságmentesítését.

A MÁV közlése szerint a vasútvonalakon a havazás váltóállítási gondokat és késéseket okozott.

Kedd este óta 136 esetben riasztották a tűzoltókat, zömmel közúti balesetekhez, amelyekben egy ember meghalt és összesen tizenöt ember sérült meg, általában könnyebben, közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Éjszaka 37 hívás érkezett a tűzoltókhoz, szerda délelőtt pedig további 62. A legtöbb riasztást Bács-Kiskun, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kapták. Bővebben>>>

Rengeteg hó és csikorgó fagy nehezíti az emberek életét Európa-szerte. Közel félméteres havat várnak Németországban, Ausztriában és Angliában. Egész Európát ellepte a hó>>>

Az egész Európát sújtó havazás miatt több járat is késve érkezett a Ferihegyi reptérre, ezek késéssel is indulnak tovább, írja az MTI. Két Angliából és egy Franciaországból induló járatot töröltek, mert nem tudtak felszállni a repterekről a hó miatt. Mivel Angliában a hóhelyzet miatt három londoni reptér - Gattwick, Heathrow és Luton - is nehézségekkel küzd, a Malév kénytelen volt törölni két londoni járatát. Azok a londoni járatok is kiesnek, amelyek ottragadtak, nem indultak el Budapestre. Mivel hajnalig további öt centi hóra számítanak, várhatóan még csütörtökön is lesznek késések a légiközlekedésben.

Csütörtökön nagy valószínűséggel már indulhatnak a londoni járatok, miután a londoni reptereket szerda este megnyitották, így onnan  már indítanak gépeket, mondta Szilágyi Károly, a repteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Sportolásra alkalmas hó várja a síelőket a magyarországi sípályák többségén, és az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is. Kékestetőn a déli sípálya egyik négyszáz méteres szakaszát használhatják a síelők.