Északon hó, délen ónos eső

2010.01.06. 07:23
Még csütörtökön is havazhat a meteorológusok előrejelzése szerint. Szerdán a déli országrész jégbe borulhat, ónos eső várható. Pénteken enyhülés jön.

Folyamatosan havazik az ország nyugati és északi részein, míg a déli megyékben - Somogyban, Baranyában, Bács-Kiskun megye középső és déli részén, Békésben, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben - pedig ónos eső esik.

Az Időkép.hu hótérképe szerint ahol most is havazik, kedd este óta 1-14 centiméteres hóréteg alakult ki. A Mecsekben és a Dél-Alföldön ugyan már ónos eső esik, de az éjszaka még 8-10 centiméter hó esett, tehát a jégréteg a hó tetején alakulhat ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Nyugat- és Közép-Dunántúlra, valamint Közép- és Észak-Magyarországra sárga riasztást adott ki, az 1-3 órás figyelmeztető előrejelzés szerint a következő órákban 2 centimétert, a 24 órás riasztás szerint csütörtök reggelig 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

A Dél-Dunántúlon, Dél- és Észak-Alföldön narancssárga riasztás van érvényben, ott a következő huszonnégy órában ónos esőzés és jegesedés várható.

Mivel a hőmérséklet csúcsértéke szerdán és csütörtökön is fagypont alat marad, a hó és a jég is megmaradhat. Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtökön megint országszerte havazás, az ország délkeleti csücskében, Békéscsaba környékén viszont záporok várhatók.

Péntekre enyhülést jósolnak a meteorológusok, országszerte 3-7 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, de a csapadék marad. Az ország nagy részén eső, több helyütt záporok lesznek.