Még járható az ország

2010.01.06. 08:02 Módosítva: 2010.01.06. 13:59
Fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben és az egész országot beborította a hó, de még nincs elzárt település. A csúszós utakon súlyos balesetek történtek.

Csak nagyon lassan lehet közlekedni szinte az egész országban a havazás miatt, elzárt település vagy járhatatlan út azonban egyelőre nincs - jelentette az Útinform.

Az Országos Katasztrófavédelem a legtöbb riasztást Pest megyéből kapta, tájékoztatásuk szerint az ország minden települése megközelíthető, a hó eddig nem okozott gondot a közművek és közszolgáltatások működtetésében.

Buszhiány és hóesés

Budapesten a folyamatos havazás miatt a közterület-fenntartó egyelőre csak a tömegközlekedési útvonalakat takarítja. A budai hegyi utakat vastag hó borítja, ezek nehezen vagy egyáltalán nem járhatók.

A Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivőjének tájékoztatása szerint szerdán 230 busz átvételét utasították el a buszvezetők a reggeli induláskor. A budapesti helyzetről bővebben>>

Beszakadt a jégpálya teteje

Az elmúlt éjszaka lehullott hó súlya alatt szerdára virradóra beszakadt Szolnokon egy műjégpálya sátrának teteje és megrongálódott a sátort tartó fémszerkezet is. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős - közölte Ribár Zsuzsa, a létesítmény programszervezője.

Akadoznak a vonatok

Késéseket okozott a havazás a vasúti közlekedésben is. A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon a nagykátai állomáson, a Budapest-Veresegyház vonalon pedig a fóti állomáson jegesedtek el a váltók, emiat 10-50 perces késésre lehet számítani.

Gyerekek szánkóznak Nagykanizsán az Erzsébet téren. A városban reggelre több mint 20 cm hó esett. (Fotó: Varga György/MTI)

Hasonlóan nagy késések lehetnek a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes útvonalon is. A többi vasútvonalon a Mávinform szerint legfeljeb 4-5 perces késésekkel, de menetrend szerint közlekednek a vonatok. Miskolc környékén viszont még lehetnek gondok, ott reggel intenzív havazás kezdődött.

Pest megyében komolyabb akadályokra kell számítani

A fővárostól északra nagy intenzitással havazik, Cegléd környékén néhol ónos eső esik. Az Útinform főügyeletese szerda délelőtt figyelmeztetett: akinek nem muszáj, ne induljon útnak autóval Pest megyében. A főutak ugyan mindenütt járhatóak, de a mellékutakon már nehezebb a közlekedés. Mivel az előrejelzések szerint egész nap havazni fog a térségben, a Zsámbéki-medence településein, Páty, Telki, Budakeszi környékén, valamint a pilisi emelkedőkön akár kritikusra is fordulhat a helyzet - közölte Kovács Zsuzsa.

Vas megyében még járhatóak az utak

5-6 centimétenyi friss hó esett Vas megyében az éjszaka a közútkezelő tájékoztatása szerint. A főutak burkolata hókásás, latyakos, a mellékutak a letaposott hótól síkosak. Ennek ellenére egyelőre nincs járhatatlan út a megyében, és még balesetről sem érkezett jelentés.

Az előrejelzések szerint délutánig folyamatos lehet a havazás, akár jelentős mennyiségű, az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint akár 5 centimétert is meghaladó csapadék, jellemzően hó eshet. A térségre sárga riasztás van érvényben.

Nyugat-Magyarországon a buszok késnek

Rosszak az útviszonyok a Bakonyban és a Kisalföldön is, mindenhol késnek a buszok. Van, ahol fél órát kell várakozni. Rosszul járhatók az utak a Bakonyban, Zirc környékén. Szinte minden út havas, síkos. A Bakony Volán tájékoztatása szerint minden járat elindult, de 5- 10 perces késésekre számítani kell.

Győr térségében 5-7 centiméter hó esett az éjjel, ami megnehezíti a közlekedést, bár az utakat folyamatosan tisztítják, még így is akár 30 perces várakozásra is számíthatnak az utasok.

Borsodban is nagy a hó

Borsod-Abaúj-Zemplénben is folyamatosan havazik, a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága több mint félszáz géppel takarítja az utakat. A főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak letaposott havasak, havasak. A helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint a Bükkben 4-5 centiméternyi friss hó esett, a megye egyéb területein változó a mennyiség, átlagosan 3-5 centiméter hó hullott. A Bánkúti Síklub a honlapján arról számolt be, hogy 20 centiméteres hó várja a téli sportok kedvelőit, szerdán beindul több felvonó is.

Balesetek a csúszós utakon

Kilencvenkilenc olyan baleset történt az országban kedd este óta, melyekhez tűzoltói segítséget kértek - mondta Szentes György, az országos katasztrófavédelem szóvivője. A balesetek elsősorban a havas utak miatt történtek, a legtöbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az M7-esen felborult egy kisteherautó a Nagykanizsa felé vezető oldalon, Balatonlelle külterületén, a jármű vezetője a helyszínen meghalt

Kecskemétnél három ember sérült meg egy balesetben. Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett a karambolban.

Autóbusszal, kamionokkal és személyautókkal történtek balesetek a Zala megyei utakon. Zalaszentgyörgyön szerda reggel összeütközött egy autóbusz és egy személyautó, a helyszínen a tűzoltók segítségét is kérték. Sérültekről nem érkezett hír.

Zalatárnokon egy osztrák rendszámú kamion került az árokba, ennek műszaki mentését szintén a tűzoltók végzik. Hajnalban ugyancsak egy kamion csúszott árokba a 74-es főúton, a barnakpusztai elágazónál, de az utat nem kellett lezárni.

Zala megyében az elmúlt 24 óra alatt 10-15 centiméter hó hullott. Járhatatlan út nincs, de a burkolat a főutakon általában latyakos, hókásás, a mellékutak pedig a letaposott hótól nehezebben járhatók.

Ketten súlyosan megsérültek, amikor kamionnal ütközött egy autó szerda délelőtt a 84-es főúton a Vas megyei Gércénél.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kenderesnél a 4-es főúton teljes útzár van, mert kevéssel dél után egy autó megcsúszott és keresztbefordult.

Délben az árokba borult egy 7,5 tonnás, cseppfolyós propán-bután gázt szállító teherautó Körösladány és Gyomaendrőd között. A sofőr könnyű sérüléseket szenvedett.

Északon hó, délen ónos eső

Szerdán, de még csütörtökön sem várható javulás az időjárásban. Szerdán az ország déli részein ónos eső és jegesedés várható, csütörtökön ott is havazás. Péntekre enyhülhet az idő, akkor országszerte esők, záporok várhatók. A várható időjárásról bővebben>>