Egyre több fehér port postáznak

2010.01.07. 20:00
Fehért port tartalmazó borítékot kapott csütörtökön az Országos Cigány Önkormányzat, ez már a második volt a héten. Ajka polgármesterének és Balatonfüred szocialista parlamenti képviselőjének is postáztak fehér port tartalmazó borítékot. A rendőrség eljárást indított, a hatósági vizsgálatok szerint a gyanús anyag veszélytelen az egészségre.

Ismét fehér port tartalmazó borítékot kapott csütörtökön az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). A szervezet elnöki titkárságának vezetője, Cseszkó Tímea elmondta, a reggeli postával egy visszafordított levél érkezett, vagyis feladóként maga a szervezet volt feltüntetve. A borítékra az OCÖ nevét és hivatali címét nyomtatták, de a hivatal ezt a megoldás soha nem használja postázásakor, ezért tűnt gyanúsnak a levél. A portás bontotta ki a számukra ismeretlen férfinak címzett levelet, amelyben egy fehér lapot találtak, abba pedig fehér por volt csomagolva.

Az OCÖ a szerda reggeli postával is kapott egy olyan borítékot, amiben fehér por volt. A borítékban két lapot találtak, az egyiken El lehet innen menni! szöveg olvasható, a másikban volt a por. Az ismeretlen anyagot a polgári védelem és az ÁNTSZ szakemberei elszállították, a rendőrség pedig közveszéllyel fenyegetés miatt eljárást indított. A hatóságok egészségre nem találták veszélyesnek az anyagot, de az OCÖ a terrorista szándékot komolyan veszi.

Az első vizsgálatok szerint szintén ártalmatlan az a fehér por, amit Ajka polgármesterének postáztak egy borítékban. Schwartz Béla szerdán nyitotta ki a küldeményt. A levél feladójának a Központi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot tüntették fel. A boríték Schwartz Béla albérletébe érkezett, amit a lakás tulajdonosa továbbított hétfőn a polgármesternek. Azóta hevert a hivatali asztalán, szerdán irodájába érve a többi levéllel együtt nyitotta ki, mondta a polgármester csütörtökön. Fehér por hullott ki a borítékból, a benne lévő gépelt levelet már el sem olvasta.

A hétfői postával egy balatonfüredi szocialista országgyűlési képviselő is kapott fehér porral teli borítékot, az első vizsgálatok szerint az szintén ártalmatlan. Nagy Jenő fenyegető levelet is kapott, amit a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg küldött. A levelet a képviselő titkárnője vette át és bontotta ki, a hétfői postával érkezett, a borítékon az Allianz Biztosító neve szerepelt feladóként. "Amennyiben nem derül ki, hogy 2006-ban kik voltak a rendőri ruha alatt, újabb figyelmeztetésre számíthat" - áll a géppel írt levélben.