Gyengül a H1N1, de tavasszal újra lecsaphat

2010.01.07. 10:19
December közepe óta folyamatosan csökken az influenza miatt orvoshoz fordulók száma. Csak akkor lehet azt mondani, hogy véget ért a járvány első hulláma, ha az elkövetkező két hétben is folytatódik ez a trend, az elmúlt hetekben ugyanis iskolai szünet volt és sokan nem dolgoztak, így orvoshoz sem fordultak a táppénzes papír miatt, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

December 28. és január 3. között tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma: az orvosoknál 10 700-an jelentkeztek. Az influenzával az orvost felkeresők száma november elejétől december közepéig emelkedett, azóta csökkenő tendenciát mutat. Az influenzavírus aktivitása az országban alacsony, 100 ezer emberből átlagosan 107 fertőződik meg. Egyedül Pest megyében tekinthető mérsékeltnek a vírus terjedése, ahol 100 ezer emberre számítva 200-500 megbetegedés jelentkezik. Eddig 59 olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható a H1N1-vírussal.

A legfrissebb adatok alapján még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a járvány első hulláma véget ért, mondta az Indexnek Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Az elmúlt héten nagyon sokan voltak szabadságon, így nem kellett táppénzigazolást sem kérni, ami miatt valószínűleg sokan nem mentek el orvoshoz. A tiszti főorvos szerint ha az elkövetkező két hétben is csökken az orvoshoz fordulók száma, akkor lehet azt mondani, hogy vége a járvány első szakaszának.

A legújabb adatokból az látszik ugyanakkor, hogy a fertőzöttek, betegek korösszetétele megváltozott. A járvány csúcsán a 35 évnél fiatalabb orvoshoz fordulók száma 80 százalék volt, ez az arány most 62 százalékra csökkent, míg a fertőzések aránya az idősebb, 60 év feletti korosztályban emelkedett. Ez az eloszlás leginkább a szezonális influenzajárványokra hasonlít.

A múlt héten is 364 ember került kórházba, ami nem mutat jelentős változást a megelőző héthez képest. A kórházba utalt betegek 44,5%-a 30-64 éves, 23,1%-a gyermek, 16,5%-a 15-29 éves fiatal volt, míg 15,9% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 100 000 lakosra jutó kórházi felvételek száma a csecsemők között volt a legmagasabb, kétszerese az előző héten tapasztaltnak. Intenzív ellátásra 45 ember, 39 felnőtt és 6 gyermek szorult. A súlyos légzési elégtelenség miatt gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma (36 fő) kevesebb volt, mint az előző héten. Egyre inkább jellemzők a kevert fertőzések, mondta Falus Ferenc: a laboratóriumokba érkezett mintákban emelkedett a parainfluenza és adenovírusok aránya.

Van, aki lemondja a vakcinarendelést

Arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hány ember kapott védőoltást az új influenza ellen. Falus Ferenc körülbelül 25 százalékra becsülte az átoltottsági arányt. Ezzel Magyarország Európában az első négy helyen szerepel, emelte ki a tiszti főorvos.

A hét elején a francia kormány lemondta az eddig ki nem szállított mintegy 50 millió adag vakcinára szóló megrendelést, amivel 350 millió eurót takarítanak meg. A 65 milliós országban eddig mindössze 5 millióan oltatták be magukat és jelentős készletek halmozódott fel. A francia kormány több millió vakcina eladását tervezi. Háromszázezer adag oltóanyagot már el is adtak Katarnak, és kétmilliót szállítanak Egyiptomnak. Tárgyalnak más országokkal is, például Ukrajnával és Mexikóval.

flu3

Kérdésünkre, hogy Magyarország nem készül-e hasonló lépésre, Falus Ferenc azt mondta: Franciaország egészen más helyzetben van. Ott eleve a szükséges mennyiség kétszeresét rendelték meg, mert eredetileg úgy látták, egy embernek két oltásra lesz szüksége. Mára bebizonyosodott, hogy a védettséghez egy oltás is elég. A magyar oltóanyag eleve csak egy oltásra kapott engedélyt, és ez elegendő is a szükséges immunválasz kiváltására, mondta a tiszti főorvos.

Dilemma elé került Németország is. A hatóságok elismerték, hogy az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a fertőzések száma. A hatóságok ott is azt fontolják, hogy a megrendelt 50 millió dózis oltóanyag felét lemondják, a fennmaradó készleteket pedig eladják külföldön. A szakértők szerint azonban kiszámíthatatlan, hogy a H1N1 vírus milyen mutációjával lehet - vagy kell - majd számolni.

Jönni fog a második hullám

Aki eddig nem oltotta be magát, annak csak azt tudom javasolni, hogy tegye ezt meg, mert biztosan jön a járvány második hulláma, mondta Falus Ferenc. A korábbi világjárványok tapasztalata azt mutatta, hogy az első hullám után egy második is bekövetkezik. Ez nálunk január második fele és március vége között várható. Az Egyesült Királyságban és Amerikában már túl vannak a járvány két hullámán. Az átmeneti enyhülés ellenére a járvány végét egyelőre nem látni: egy világjárvány akkor szűnik meg, ha az érintett populáció legalább 70 százaléka átesett a fertőzésen vagy kapott védőoltást, de ettől még messze vagyunk, mondta kérdésünkre Falus Ferenc.

Szeretném felhívni a magyar orvosok figyelmét a felelős antibiotikum-használatra, mondta Falus Ferenc. A most jelentkező köhögéses megbetegedések többségét vírusok okozzák, amelyek ellen nem célszerű antibiotikumot alkalmazni. Falus Ferenc utalt arra, hogy Magyarország a világon a 3. helyen áll a felelőtlen antibiotikum felhasználásban. Ha az antibiotikumokat nem körültekintően használják, a növekvő ellenálló-képesség miatt a bakteriális fertőzésekre felírt készítmények másoknál sem lesznek hatásosak.